«Αθώες περιστερές» οι τελωνειακοί…

 Απαλλάχθηκαν των κατηγοριών με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών!
Δέκα τελωνειακοί της Κακαβιάς, της Μέρτζιανης και των Ιωαννίνων που, από το 2010 ήταν αντιμέτωποι με βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, δεν θα καθίσουν τελικά ποτέ στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Epiruspost.gr με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων, απαλλάσσονται όλοι από τις κατηγορίες καθώς δεν προέκυψαν τα στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 2010, ύστερα από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως μία μεγάλη υπόθεση διαφθοράς για την αποκάλυψη της οποίας είχε προηγηθεί άρση τηλεφωνικού απορρήτου και παρακολουθούνταν επί μακρόν τηλεφωνικές συνομιλίες.
Είχε χαρακτηριστεί ως κομπίνα μαμούθ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία χιλιάδες φορτηγά με εμπορεύματα περνούσαν από την Ελλάδα προς την Αλβανία χωρίς κανένα έλεγχο καθώς συγκεκριμένοι τελωνειακοί χρηματίζονταν.
Η δικογραφία περιελάμβανε κακουργηματικές πράξεις σε βάρος πέντε τελωνειακών της Κακαβιάς, τεσσάρων της Μέρτζιανης και ενός του Κεντρικού Τελωνείου των Ιωαννίνων.
Στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν γίνει ανώνυμες καταγγελίες οι οποίες ανέφεραν ότι τελωνειακοί έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν την έξοδο από τη Χώρα μας φορτηγών-οχημάτων, τα οποία μετέφεραν διάφορα προϊόντα, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες.
Η έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων ήταν πολύμηνη και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα οι τελωνειακοί «δεν καταχωρούσαν συγκεκριμένες διελεύσεις φορτηγών στα προβλεπόμενα επίσημα βιβλία, εισπράττοντας κάθε φορά χρηματικό αντάλλαγμα, που κυμαινόταν ανάλογα με το είδος και την αξία του φορτίου».
Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, καθώς σε άτυπα βιβλία εισόδου - εξόδου που χρησιμοποιούσαν, κατέγραφαν τις σχετικές διελεύσεις με την ένδειξη κενό ή βάζοντας παύλα (-) ή μη καταχωρώντας οποιαδήποτε επισήμανση στη σχετική στήλη».
Τελικά όμως στο στάδιο της ανάκρισης τίποτα απ' όλα αυτά δεν επιβεβαιώθηκε και οι τελωνειακοί απαλλάσσονται όλων των κατηγοριών χωρίς καν η υπόθεση να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.
Ωστόσο αυτό που εγείρει πράγματι ερωτήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο στοιχειοθετούνται τόσο σοβαρές υποθέσεις από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Κι αυτό γιατί πέρα από την παρούσα περίπτωση των τελωνειακών, ανάλογη ήταν η εξέλιξη και στην υπόθεση των συνοριακών και αστυνομικών που είχαν κατηγορηθεί για βαρύτατα αδικήματα και τελικά αθωώθηκαν όλοι.

http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/30368-2015-03-10-22-59-39.html



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά βλέπουν και οι ξένοι και μας κράζουν για την διαφθορά