Μπελέρης Δήμαρχος για την Απειρωτάν Χιμάρα

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Απειρωτάν Χιμάρα. Η Χιμάρα των Ηπειρωτών, το κάστρο του ελληνισμού στην Βόρειο Ήπειρο, η πατρίδα του ήρωα κι απελευθερωτή Σπυρομήλιου, την ερχόμενη Κυριακή θα εκλέξει τον Δήμαρχο της. Από την μια ο Φρέντυ Μπελέρης, σκληρός και συνεπής αγωνιστής της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας κι από την άλλη βασικός αντίπαλος του ο Γκόρος, ο εκλεκτός του Έντυ Ράμα και του αλβανικού σωβινισμού.
Ο Ράμα, ο θρασύς σοσιαλιστής α λα αλβανικά και μπιστικός του Ερντογάν, κι όλο το σύστημα του, θέτει και εδαφικά θέματα σε βάρος μας, χορεύει αγκαλιασμένος με τους Τσάμηδες και τους Κοσοβάρους κι έχει σαν πάγιο στόχο τις ελληνικές περιουσίες στην περιοχή και την πληθυσμιακή αλλοίωση της, διότι εάν καταστραφεί ο Ελληνισμός της Χιμάρας, πλήττεται η καρδιά της Εθνικής Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο.
Η Ομόνοια, με τον Πρόεδρο της Λεωνίδα Παππά, το ΚΕΑΔ με τον Πρόεδρο του Βαγγέλη Ντούλε αλλά και ο πρώην Δήμαρχος της Χιμάρας και πρώην Πρόεδρος της Ομόνοιας, Βασίλης Μπολάνος, στηρίζουν την ελληνική υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη, απέναντι στον Γκόρο, που πρόσφατα δήλωσε πως οι Χιμαριώτες έμαθαν τα ελληνικά μετά το …1989, επειδή μετανάστευσαν στην Ελλάδα!
Οι παρεμβάσεις τους στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Μπελέρη στην Αθήνα, την περασμένη Κυριακή, ήταν συγκλονιστικές και η ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου, δωρικό μνημείο αποφασιστικού ελληνικού λόγου αλλά και σύγχρονου προγράμματος.
Ο Βασίλης Μπολάνος παρά τον τιτάνιο αγώνα του, έχασε την δημαρχία πριν τέσσερα χρόνια για ενενήντα ψήφους, μετά από όργιο αυθαιρεσιών και πιέσεων των αλβανικών αρχών. Είναι επομένως τεράστιας σημασίας η συμμετοχή των απανταχού Χιμαριωτών, να πάνε να ψηφίσουν, να περιφρουρήσουν την διαδικασία και να μείνουν ώς την τελευταία ώρα, ώσπου να πάρουν στα χέρια τους το νικηφόρο πρακτικό της εκλογής.
Πληροφορίες ήδη λένε πως οι μηχανισμοί του βαθέος αλβανικού κράτους ετοιμάζουν αστυνομικές ταυτότητες «Χιμαριωτών» για να ψηφίσουν. Κι όπως άλλες φορές είναι ικανοί για τα πάντα.
Και φυσικά αναρωτιέμαι το ελληνικό ΥΠΕΞ τι κάνει για την στήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας και την διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Μαθαίνω πως δεν κάνει απολύτως τίποτα. Λαμπρή επιλογή, κύριοι της Βασιλίσσης Σοφίας και τα θερμά μου συλληπητήρια.
Τον Φρέντυ τον γνωρίζω πολλά χρόνια, απ’ όταν το αίμα του έβραζε. Η φλόγα παρέμεινε άσβεστη στην ψυχή του, έχοντας πλέον αρωγό της και την σοφία της εμπειρίας που φέρνει ο χρόνος. Πάντοτε όμως το βλέμμα του παραμένει προσηλωμένο σε τρεις απάτητες κορυφές: Ελλάδα, Χιμάρα, Ελευθερία.
Αυθεντικός Έλληνας αγωνιστής και ταυτόχρονα άνθρωπος του κόσμου της εργασίας.
Το επιτελείο του κι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι όλοι εξαίρετοι, με σπουδές, προσόντα, έξωθεν καλή μαρτυρία και σθένος αντίστοιχο του επικεφαλής του συνδυασμού.
Η πονηρή νέα διοικητική διαίρεση που επέβαλε το αλβανικό καθεστώς είναι πλέον πραγματικότητα. Όμως ο Μπελέρης έχει κατορθώσει να πείσει πολλούς από τους Αλβανούς που περιλαμβάνει η νέα αυτή, πονηρή, διοικητική διαίρεση, πως συντασσόμενοι μαζί του, συντάσσονται με μια δύναμη με σύγχρονη ευρωπαϊκή συνείδηση και προσανατολισμό, με την αληθινή πρόοδο.
Όσοι λοιπόν μπορούν, απ’ όπου κι αν κατάγονται, να σπεύσουν να ενισχύσουν τον αγώνα του συνδυασμό του, με χρήμα, απαραίτητο για την μετακίνηση των ψηφοφόρων από την Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, με ηθική στήριξη, με παραίνεση σε όποιον Χιμαριώτη γνωρίζουν, να πάει να κάνει το καθήκον του απέναντι στην ιδιαίτερη πατρίδα του και το όλο Έθνος. Τα σωβινιστικά αλβανικά σχέδια πρέπει να βρουν απέναντι τους τα στήθη και το πατριωτικό δημοκρατικό φρόνημα των ίδιων των Χιμαριωτών αλλά και κάθε τίμιου Έλληνα πατριώτη.
Η κρίση δεν βάζει τα υπόλοιπα καθήκοντα μας στο ψυγείο, ιδιαίτερα απέναντι στον χειμαζόμενο Ελληνισμό της Ιστορικής Περιφέρειας. Διότι όσοι επιβουλεύονται τους αδελφούς μας εκτός συνόρων αλλά και το ίδιο το ελληνικό κράτος, δεν βάζουν τα σχέδια τους στο ψυγείο. Θεωρούν την κρίση μας ευκαιρία τους.
Διπλό λοιπόν το καθήκον μας να σπάσουν τα μούτρα τους, να τους δείξουμε πως και μέσα στην κρίση μπορούμε να νικάμε, πως δεν χαλαρώνει η επαγρύπνηση μας, πως δεν ξεχνάμε την μικρή όμορφη Αδελφή μας, που άντεξε την σκλαβιά των Τούρκων, επιβίωσε του σταλινικού σωβινισμού του Χότζα και του Αλία και δεν θα δεχτούμε να αφανιστεί με ανοιχτά σύνορα, την μισή Αλβανία να ζει από την Ελλάδα που ανήκει στην Ε.Ε.
Δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί, που όμως έχουν ενσυναίσθηση της ενότητας του Ελληνισμού και των απειλών εναντίον του ας κάνουμε ό,τι πρέπει. Νικητές, ας έχουμε μετά την πολυτέλεια να μαλώνουμε για το μνημόνιο, το ΦΠΑ ή την ΕΡΤ. Η Χιμάρα στέκεται πιο ψηλά από αυτά κι ο Σπυρομήλιος, πατώντας με τις μπότες του την γη που ελευθέρωσε κι άλλοι εγκατέλειψαν, ακουμπώντας στο Μάνλιχερ του, μας βλέπει…

(Δημοσιεύεται στη «Δημοκρατία»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: