Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων στο Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου

Τα ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων που διοργανώνεται, σταθερά από το έτος 2007, στις 9 Ιουνίου, από το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων με την έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου, με τίτλο «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας».

Αυτή τη χρονιά, τα Γ.Α.Κ., Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) και Περιφερειακές Υπηρεσίες (Π.Υ.) της χώρας, γιορτάζουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων διοργανώνοντας εκδηλώσεις που στόχο έχουν να ανοίξουν τις «πύλες» των Αρχείων στο ευρύτερο κοινό, προβάλλοντας τον πλούτο των αρχειακών τεκμηρίων που φυλάσσονται σε αυτά, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την πολυδιάστατη προσφορά τους στον πολιτισμό και ευρύτερα στην κοινωνία.
Η έκθεση αναφέρεται σε οικογενειακές ιστορίες που κατέγραψαν τα παιδιά και τα εγγόνια των ανταλλαγέντων πληθυσμών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη που γεννήθηκαν στα πλαίσια του Ελληνοτουρκικού Συμφώνου περί Ανταλλαγής Πληθυσμών. Όπως είναι γνωστό, πριν από 92 χρόνια, στις 30 Ιανουαρίου 1923, μεταξύ της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και της Ελληνικής Κυβέρνησης υπογράφηκε η Συνθήκη Ανταλλαγής, που προέβλεπε την υποχρεωτική ανταλλαγή των εγκατεστημένων στην Τουρκία Ρωμιών-Ορθοδόξων με τους εγκατεστημένους στην Ελλάδα Τούρκους-Μουσουλμάνους.
Οι υπαχθέντες στην ανταλλαγή άφησαν πίσω τους τη γη που επί αιώνες καλλιεργούσαν, τις επιχειρήσεις από τις οποίες έβγαζαν το ψωμί τους, τα σπίτια τους, τους λατρευτικούς χώρους στους οποίους προσεύχονταν και τους τάφους των προσφιλών ανθρώπων τους. Επί εβδομάδες, επί μήνες, έμειναν σε σκηνές που στήθηκαν σε λιμάνια και σε σταθμούς τρένων. Ταξίδευαν επί μέρες, επί εβδομάδες, ακόμη και επί μήνες με πλοία, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ακατάλληλα για μεταφορά επιβατών. Στη διάρκεια αυτού του μεγάλου και επίπονου ταξιδιού έριξαν στη θάλασσα τους νεκρούς τους. Εξ αιτίας της ελλιπούς διατροφής και των κακών συνθηκών πολλοί αρρώστησαν και πέθαναν. Διαλύθηκαν ολόκληρες οικογένειες. Στις νέες πατρίδες τους αντιμετώπισαν το πρόβλημα της προσαρμογής. Επί πολλά χρόνια, δεν τους δινόταν η άδεια να επισκεφθούν τα χώματα που γεννήθηκαν. Σχεδόν όλη η πρώτη γενιά των ανταλλαγέντων έφυγε σιωπηλά από αυτόν τον κόσμο κουβαλώντας τη νοσταλγία της πατρίδας. Το μόνο που απέμεινε από αυτούς είναι οι αναμνήσεις τους.
Η έκθεση συνδιοργανώνονται με το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης της Κωνσταντινούπολης και το Σύλλογο Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων. Η μετάφραση στα ελληνικά και τα τουρκικά έγιναν από τη Σούλα Ασλάνογλου και τον Θανάση Τσίμπη. Η έκθεση, λόγω του εορτασμού, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό την Τρίτη 9 Ιουνίου από τις 11.00 έως 18.00.



Δεν υπάρχουν σχόλια: