Σύσκεψη για τη χάραξη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό

Την υπόσχεση να επισκεφθεί την Ήπειρο τον προσεχή Οκτώβριο έδωσε η Αν. Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και στον υπεύθυνο Αντιπεριφερειάρχη για την Τουριστική Ανάπτυξη κ. Στράτο Ιωάννου, στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα με τους Περιφερειάρχες της χώρας με αντικείμενο τη χάραξη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό.

Ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκαν στη σημαντική δουλειά που γίνεται στην Ήπειρο στον τομέα του τουρισμού, έχοντας βασικούς στόχους την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη διασύνδεση του θερινού με τον ορεινό τουρισμό και της στήριξης- προώθηση; των τοπικών προϊόντων, κάνοντας ειδική αναφορά στο καινοτόμο έργο «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», Η Αν. Υπουργός, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία Υπουργείου- Περιφέρειας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για τις στοχεύσεις και τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου.
ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, το έργο "Εθνική Στρατηγική για το Τουρισμό" που παρουσίασε η Αν. Υπουργός στους Περιφερειάρχες αποτελείται από δύο άξονες: Το "Πενταετές Σχέδιο Δράσης" και το "Ελλάδα - Εικόνα και Ταυτότητα".
Κεντρικοί Στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής είναι:
Επιμήκυνση Τουριστικής Περιόδου και μείωση της εποχικότητας
Αναβάθμιση ποιότητας των Τουριστικών Προϊόντων και Υπηρεσιών
Αύξηση εσόδων ανά επισκέπτη / αύξηση της μέσης δαπάνης των επισκεπτών (και  επέκταση του μέσου χρόνου παραμονής τους)
Βελτίωση Υποδομών συνδεόμενων με τον τουρισμό πχ αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, κτλ
Αναβάθμιση διοικητικής οργάνωσης, παρακολούθηση της Τουριστικής πολιτικής κ.λπ.
Στοχευμένη και ανταγωνιστική ανάπτυξη των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού
Προβολή του Ελληνικού Τουρισμού και των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού
Στήριξη της Επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων
Επίσης συζητήθηκαν και οι τρόποι ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (Πολιτιστικός - Θρησκευτικός, Ιατρικός - Ιαματικός, Υπαίθρου -  Γαστρονομία, Συνεδριακός, Ναυτικός - Κρουαζιέρες / Yachting, City break, Αθλητικός - προπονητικός Τουρισμός και Luxury).
ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ τονίστηκε η ανάγκη στόχευσης σε πέντε προτεραιότητες: την Αναβάθμιση και υψηλή ποιότητα, τις Υποδομές, Υπηρεσίες και Προϊόντα, την Τουριστική Εκπαίδευση, τις Συντονισμένες δράσεις προώθησης τουριστικού προϊόντος και την Ανάπτυξη Ειδικών Μορφών Τουρισμού.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Στο πλαίσιο της προσέλκυσης νέων αγορών, τονίστηκε η ανάγκη μίας κοινής προσπάθειας για το άνοιγμα σε νέες αγορές με στόχευση στις Αραβικές χώρες, την Τουρκία, την Κίνα και Κορέα, τη Βραζιλία καθώς και την ενδυνάμωση των αγορών της Αμερικής και της Ρωσίας.
Η Υπουργός ενημέρωσε πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει μία περιοδεία στις περιφέρειες της χώρας προκειμένου να καταγραφούν οι προτάσεις για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής, τον σχεδιασμό του νέο ΕΣΠΑ, οι ανάγκες και τα προβλήματα της κάθε περιοχής. Στόχος είναι μέχρι το Νοέμβριο να έχει καταρτιστεί το εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους Περιφερειάρχες επίσης υπήρξε ενημέρωση για την καμπάνια που τιτλοφορείται «welcome 2015» και αφορά σημεία υποδοχής τουριστών (αεροδρόμια, λιμάνια κ.α.), για τις δυνατότητες προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσα από τη βιομηχανία του κινηματογράφου αλλά και για την προβολή σειράς ντοκιμαντέρ και επεισοδίων προώθησης της χώρας μας σε νέες αγορές όπως η Ρωσία, οι Αραβικές χώρες, η Κίνα, η Κορέα κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: