«Μουσεία και Σχολεία», Πολιτιστική ημερίδα στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Συνδιοργανωτής ο Δήμος Σουλίου
Το πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο «Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών», μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Μουσεία και Σχολεία», την Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, και από ώρα 11 το πρωί έως 4 το απόγευμα, στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας, στην αίθουσα του παλιού σχολείου του χωριού.

Σκοπός της ημερίδας είναι η διερεύνηση και ανάδειξη της διττής σχέσης των μουσείων με τα σχολεία: Αξιοποίηση των μουσείων με διδακτικές επισκέψεις μαθητών – Διάσωση και προβολή της ιστορίας της παιδείας και της σχολικής ζωής μέσω των μουσείων. Επιπλέον θα μας απασχολήσει το τμήμα «Βλαχωρίτες και Γράμματα» του λαογραφικού μουσείου, που έχει ιδρύσει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδροσιτών, και σε συνάρτηση με το χωροχρονικό πλαίσιο και το κοινωνικό – πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον του Πολυδρόσου (πρώην Βλαχώρι) Θεσπρωτίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων ζωής του σωματείου μας και τιμώντας τον έχοντα την ιδέα της ίδρυσης, τον αείμνηστο ιατρό Τάσο Αναγνωστόπουλο, τον πρώτο επιστήμονα του χωριού μας. Διττή η σχέση και εδώ, της εκπαίδευσης του τόπου μας και των αποδήμων. Η αποδημία πρόσφερε τους πρώτους μορφωμένους δασκάλους στο Βλαχώρι (τέλη 19ου αιώνα) αλλά και τα οικονομικά μέσα για ανάπτυξη του χωριού. Η συνέχεια δόθηκε με τον αξέχαστο δάσκαλο Νικόλαο Μπίτσα να ξεσηκώνει τους ξενιτεμένους παλιούς μαθητές του να στηρίξουν το σχολείο της γενέτειρας και τη μόρφωση των μικρότερων αδελφών τους (αρχές και μέσα του 20ου αιώνα). Η Αδελφότητα των απανταχού Πολυδροσιτών ανταποκρίθηκε πάντα με συνέπεια στο κάλεσμα αυτό. Συνεργαζόμενη στενά και με όλους τους μετέπειτα δασκάλους. Βραβεύοντας τους μαθητές, εξοπλίζοντας το σχολείο.
Τώρα πια το σχολείο Πολυδρόσου έχει «κλείσει». Το τελευταίο του διδακτήριο κτίστηκε ακριβώς μισό αιώνα πριν από το Ίδρυμα Βασιλείου Γ. Μελά και συνέχισε να λειτουργεί ως τα 1977. Τα ελάχιστα παιδιά που σήμερα ζουν στο χωριό, αναγκάζονται να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά για να μάθουν τα πρώτα γράμματα. Τα κτίρια όμως του σχολειού παραμένουν σε λειτουργία, το ένα στεγάζοντας δανειστική βιβλιοθήκη, το άλλο, όπου θα γίνει και η ημερίδα, ως πολιτιστικό κέντρο. Ταυτόχρονα το χωριό ρημάζει και πλέον δε διαθέτει συγκοινωνία για την πρωτεύουσα του νομού ή και τα γειτονικά Γιάννενα. Μας ανησυχεί βαθύτατα το μέλλον του τόπου μας και η ημερίδα αυτό το σήμα εκπέμπει προς όλους. Αναζητώντας τρόπους να μείνει το Πολύδροσο ζωντανό. Όπως και όλα τα ακριτικά χωριουδάκια της Ηπείρου και γενικότερα της Ελλάδας. Γυρίζουμε το βλέμμα στο παρελθόν για να σχεδιάσουμε σοφότερα το μέλλον.
Εκ των ων ουκ άνευ η συνεργασία μας με τους σημερινούς εκπαιδευτικούς της περιοχής του χωριού μας, της Θεσπρωτίας που ανήκουμε, των Ιωαννίνων που είναι πολύ κοντά μας. Σκοπός της ημερίδας, αλλά και μετέπειτα, η βοήθεια εκ μέρους μας στην υλοποίηση project που θα περιλαμβάνουν και το Πολύδροσο. Το λαογραφικό του μουσείο, τον παμπάλαιο ναό του Αγίου Δημητρίου, γενικότερα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, το γειτονικό φαράγγι του Καλαμά (που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000), την ιστορία του τόπου και ιδιαίτερα της εκπαίδευσης, την πολιτιστική παράδοση και τα έργα πολιτισμού, το ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού, τη σχέση των αποδήμων. Ακόμη και την επίδραση μιας επιστολής του δασκάλου του γένους, του Κοσμά του Αιτωλού, που διασώθηκε στο Πολύδροσο για πολλά χρόνια ως αλεξίκακον περίαπτον αλλά και την προσφορά του Βασιλείου Γ. Μελά, που το ίδρυμά του έκτισε το παλιό σχολείο του χωριού μας όπως και τόσα άλλα στην Ήπειρο.
Δεν είναι τυχαίο που αυτό το χωριουδάκι αν και κινδυνεύει να μείνει χωρίς μόνιμους κατοίκους, διαθέτει δύο πολιτιστικά σωματεία, την Αδελφότητα και τον Φιλοπρόοδο, και είναι έδρα δύο εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, της Απείρου και της ΑΜΚΕΠ. Κοινή συνισταμένη όλων να μη σβήσει το χωριό μας. Με όπλο την πλούσια παράδοσή του και το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον. Κυρίως όμως τον διακαή και διαρκή πόθο των Πολυδροσιτών για ανάπτυξη και πρόοδο. Πόθος που συνδέεται άμεσα με την παιδεία και με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων.
Για όλους αυτούς τους λόγους η ανακοίνωση για την οργάνωση της ημερίδας, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Από την Πανηπειρωτική και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που την έθεσαν υπό την αιγίδα τους, το Δήμο Σουλίου που είναι συνδιοργανωτής, τις εκπαιδευτικές αρχές Θεσπρωτίας, το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ, το Μουσείο Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μουσείο Σχολικής Ζωής, τη ΘΕΑΤΟ της Παραμυθιάς. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
κ. Κατερίνα Πλακίτση, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
κ. Μαρίνα Μπέση, σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής Θεσπρωτίας
κ. Λαμπρινή Λιάτσου, σχολική σύμβουλος δημοτικής εκπαίδευσης Θεσπρωτίας
κ. Ευαγγελία Κανταρτζή, σχολική σύμβουλος και πρόεδρος του ΕΚΕΔΙΣΥ


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μαρία Λαμπρίδου, πρόεδρος Αδελφότητας Πολυδροσιτών
Γεώργιος Μαρτίνης, πρόεδρος κοινότητας Πολυδρόσου
Αναστάσιος Μαρτίνης, πρόεδρος Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδροσιτών
π. Δημήτριος Μαρτίνης, ιερέας Πολυδρόσου και συγγραφέας
π. Ηλίας Μάκος, ιερέας και θεολόγος
Αλέξανδρος Λαμπρίδης, έφορος πολιτισμού Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

10.00: Υποδοχή στο Μεσοχώρι του χωριού με καφεδάκι και αναψυκτικά - Εγγραφές
11.00: Καλωσόρισμα - Σύντομοι Χαιρετισμοί φορέων
«Μουσείο ΦΣΠ (1971-2015): Προβληματισμοί και συμπεράσματα» (Θωμάς Φώτσης, υπεύθυνος του Μουσείου)
«Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου: Ο αποθησαυρισμός του λαϊκού βίου σε μια εποχή που η παράδοση αποτελούσε μέρος της καθημερινής ζωής» (Γρηγόρης Μαρτίνης, εκ των ιδρυτών του μουσείου, φιλόλογος)
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΕΔΙΣΥ: «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: στόχοι και εκπαιδευτικά προγράμματα.» (Ευαγγελία Κανταρτζή, σχολική σύμβουλος και πρόεδρος του ΕΚΕΔΙΣΥ)

12.30: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΜΠΟΥΦΕΣ (14.00)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ πανεπιστημίου Αθηνών – «Η σημασία της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών» (Μαρίζα Φουντοπούλου, διευθύντρια του μουσείου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος ΦΠΨ στο ίδιο πανεπιστήμιο)
«Το τοπικό μουσείο ως εργαλείο εκπαίδευσης για την επικοινωνία της επιστήμης και την κοινωνική συνοχή» (Κατερίνα Πλακίτση, αναπληρώτρια καθηγήτρια διδακτικής φυσικών επιστημών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
«Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά – η σημασία διάσωσης και προβολής της» (Αλέξανδρος Λαμπρίδης, σκηνοθέτης, δάσκαλος πολυφωνικού τραγουδιού στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων "Φοίβος Ανωγειαννάκης" - έφορος πολιτισμού ΠΣΕ)
«Η μορφωτική και εκπαιδευτική αναμόρφωση του Πολυδρόσου μέσα από τους κατοίκους του» (π. Ηλίας Μάκος, ιερέας και θεολόγος)

16.00: ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ

Στο τέλος των εισηγήσεων θα δίνεται χρόνος για σύντομες ερωτήσεις στους εισηγητές. Οι απαντήσεις θα δοθούν στο τέλος του πρώτου και του δεύτερου μέρους της ημερίδας. Στη λήξη της ημερίδας θα υπάρξει χρόνος και για παρεμβάσεις – τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

Παράλληλες εκδηλώσεις
(10.00 – 11.00 και 12.30 – 14.00)


Ξενάγηση στο «Μουσείο του Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδροσιτών» από τον κ. Θωμά Φώτση
Επίσκεψη στο μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου – ενημέρωση για το ναό από τον ιερέα π. Δημήτριο Μαρτίνη
Προσκύνημα στην προτομή του Τάσου Αναγνωστόπουλου
Προβολή της ταινίας «Η Μετανάστις» από τη ΘΕΑΤΟ (60΄)
Επίσκεψη στη δανειστική βιβλιοθήκη Πολυδρόσου
Έκθεση βιβλίων και υλικού σχετικών με την ημερίδα
Διανομή μουσειοπαιδαγωγικού υλικού στους συμμετέχοντες
Πεζοπορία στα δρομάκια του Πολυδρόσου
Μπουφές με παραδοσιακές πίτες και ντόπιο κρασάκι

Η συμμετοχή σε όλο το πρόγραμμα της ημερίδας είναι δωρεάν. Απαραίτητο όμως να μας ενημερώσετε έγκαιρα για τη συμμετοχή σας.  
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6932318259 (Μαρία Λαμπρίδου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: