Δεν έπεισαν οι υποψήφιοι του ΚΕΑΔ στις δημοτικές εκλογές της Αλβανίας

Δεν θα μπορούσαν να γίνουν αυτοδιοικητικές εκλογές στη γειτονική Αλβανία χωρίς… παρατράγουδα και παρατυπίες, κι αυτό αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά στις κάλπες που στήθηκαν στην γειτονική χώρα την Κυριακή.
Το ενδιαφέρον για την χώρα μας εστιάζεται κυρίως στις περιοχές όπου κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός, στις οποίες όμως, απ’ ότι όλα δείχνουν, κανένας υποψήφιος από το ΚΕΑΔ - Ομόνοια, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Στα μέτρα του Ράμα
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξήχθησαν με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, για την οποία εξαρχής έντονες ήταν οι ενστάσεις από πλευράς των Βορειοηπειρωτών, καθώς, όπως είχε καταστεί φανερό, μέσω του νέου αυτού «χάρτη» θα αποδυναμώνονταν η παρουσία και η θέση της Μειονότητας στην πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή.
Όπως έλεγαν χθες κύκλοι του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, ο Έντι Ράμα κατάφερε να φέρει στα μέτρα του την διοικητική διαίρεση της χώρας, προκειμένου να είναι σε θέση να ελέγχει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Και απ’ ότι φάνηκε τα κατάφερε, αφού στις προχθεσινές εκλογές, οι πιο πολλοί Δήμοι της χώρας κερδήθηκαν από υποψήφιους που υποστηρίζει το σοσιαλιστικό κόμμα.

Στη Χιμάρα
Αν και μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστά τα ακριβή αποτελέσματα των εκλογών, στο Δήμο Χιμάρας τελικά άνετα εκλέγεται ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος, ο Γιώργος Γκόρος, για τον οποίο μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε πάρει προσωπικά την εκλογή του.
Στον συγκεκριμένο Δήμο μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Αλβανικής κρατικής μηχανής υπέρ του υποψηφίου του σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος είναι μεν ελληνικής καταγωγής, όμως δηλώνει Αλβανός! Αυτό γιατί το μεγαλύτερο πολιτικό παιχνίδι παίζεται στη Χιμάρα, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Έλληνες.
Εξάλλου, από το απόγευμα της Κυριακής το ΚΕΑΔ είχε καταγγείλει σωρεία παρατυπιών στο Δήμο Χιμάρας, οι οποίες, όπως τόνιζε, έγιναν σε βάρος του υποψηφίου του Φρέντι Μπελέρη και με σκοπό να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα προς όφελος του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού κόμματος. Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για σοβαρή καθυστέρηση στην έναρξη της ψηφοφορίας σε ορισμένα εκλογικά κέντρα, για απαγόρευση της εισόδου σε παρατηρητές του κόμματος και για απειλές κατά ψηφοφόρων από στελέχη του Δήμου και του κτηματολογίου!

Στους άλλους τρεις Δήμους
Όσον αφορά τους άλλους τρεις Δήμους, στους οποίους κατοικεί ελληνική μειονότητα και πάλι, οι υποψήφιοι του ΚΕΑΔ δεν κατάφεραν να πείσουν τους Βορειοηπειρώτες να τους εμπιστευτούν, αν και οι νικητές είναι Έλληνες, που στηρίχθηκαν από άλλα κόμματα ή επιχειρηματίες της περιοχής τους.
Στον Δήμο Δρόπολης, εάν και δεν είχε οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα, χθες βράδυ φαινόταν να εκλέγεται δήμαρχος ο Αχιλλέας Ντέτσικας, μια υποψηφιότητα, η οποία έτυχε πλατιάς πολιτικής στήριξης.
Στο Δήμο Φοινίκης στον οποίο έχει ενταχθεί και η επαρχία Λιβαδιάς ο υποψήφιος που έδειχνε ότι κέρδιζε τις εκλογές ήταν ο Λεωνίδας Χρήστου, ο οποίος στηριζόταν από το MEGA και το σοσιαλιστικό κόμμα.
Τέλος στο Δήμο Κονίσπολης, την δημαρχία κερδίζει ο υποψήφιος του ανθελληνικού κόμματος των Τσάμηδων PDIU, ο οποίος στηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: