Κόνιτσα: Δορυφορικός πομπός σ' έναν από τους τελευταίους Ασπροπάρηδες

Επί τρία χρόνια κυνηγούσαν σε λόφους κάμπους χαράδρες, τον ξεχωριστό γύπα ασπροπάρη. Ο στόχος όμως δεν ήταν να αποτελέσει τροφή ούτε να αιχμαλωτιστεί αλλά να διασωθεί! Κι αυτό διότι μόλις 15 ζευγάρια ασπροπάρηδων εκτιμάται ότι ζουν στη χώρα μας.



Τελικά το κυνήγι του ασπροπάρη για...επιστημονικό σκοπό στέφθηκε με επιτυχία πριν από λίγες ημέρες. Η ομάδα της «Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας» που κυνηγούσε επίμονα αυτόν τον γύπα κατάφερε να τον παγιδεύσει στην περιοχή της Κόνιτσας. Του τοποθέτησαν δορυφορικό πομπό και από εδώ και στο εξής θα παρακολουθούν τις κινήσεις του.

Πρόκειται για έναν ενήλικο ασπροπάρη. Η ομάδα της «Ορνιθολογικής» που τον παγίδευσε του έδωσε το όνομα Αώο από τον ομώνυμο ποταμό της περιοχής.

Ο πομπός που τοποθετήθηκε στον Ασπροπάρη αναμένεται να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες γι' αυτούς τους ξεχωριστούς γύπες με στόχο τη διάσωσή τους. Τα στοιχεία που θα συλλέξουν οι ειδικοί από τον πομπό «θα επιτρέψουν στην ομάδα του Προγράμματος να προχωρήσει σε καλύτερες και πιο στοχευμένες δράσεις διατήρησης που ευελπιστούμε να έχουν ως αποτέλεσμα τη διάσωση του ξεχωριστού αυτού γύπα από την εξαφάνιση και τη διαφύλαξή του στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια» αναφέρει η «Ορνιθολογική».

Με τη βοήθεια του δορυφορικού πομπού οι υπεύθυνοι της επιστημονική ομάδας θα παρακολουθούν όλες τις κινήσεις του πουλιού, τόσο εδώ, στην περιοχή αναπαραγωγής του, όσο και μετέπειτα κατά τη μετανάστευσή του προς την Αφρική. «Τότε θα μάθουμε ποια διαδρομή ακολουθούν οι έμπειροι, ενήλικοι Ασπροπάρηδες: την ασφαλή αλλά πιο μακρινή διαδρομή μέσω της Τουρκίας ή την συντομότερη και πιο επικίνδυνη διάσχιση της Μεσογείου; Αλλά και πολλά άλλα «μυστήρια» αναμένεται να αποκαλυφθούν χάρη στη δορυφορική τηλεμετρία, όπως η ακριβής θέση φωλιάσματος του πουλιού, αλλά και οι απειλές που αντιμετωπίζει» τονίζει η «Ορνιθολογική».

Πώς παγιδεύτηκε

Όπως ανακοίνωσε η «Ορνιθολογική» η θέση όπου παγιδεύτηκε το πουλί προετοιμαζόταν προσεκτικά για πάνω από έναν μήνα: μια μικρή καλύπτρα είχε κρυφτεί ανάμεσα στα δέντρα, μια ειδικά κατασκευασμένη παγίδα είχε στηθεί και καμουφλαριστεί και κάμερες είχαν τοποθετηθεί για την παρακολούθηση των κινήσεων των Ασπροπάρηδων και κάθε άλλου πουλιού που θα πλησίαζε τη θέση.

«Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι η επιλεγμένη θέση επισκεπτόταν συχνά από τους γύπες, η διαδικασία της παγίδευσης ξεκίνησε. Τίποτα δεν θα μπορούσε να πάει στραβά όταν η ομάδα ήταν τόσο αποφασισμένη να παγιδεύσει με ασφάλεια έναν Ασπροπάρη! Και έφτασε η μέρα που όλες οι συνθήκες ήταν ιδανικές για την «επιχείρηση» και τελικά… τσακ! Ένας υπέροχος αρσενικός ενήλικος Ασπροπάρης!».

Η παραπάνω δράση εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη».



Δεν υπάρχουν σχόλια: