Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος»

Παράλληλα καταδίκασε το ελληνικό κράτος για παραβίαση του άρθρου 10 της Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Η υπόθεση αφορούσε δικαστική εμπλοκή της εφημερίδας για δήθεν συκοφαντικό δημοσίευμα σε βάρος του πρ. Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλ. Φίλιου
Με μια απόφαση -σταθμό- που δημιουργεί νέα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο για το λειτούργημα της δημοσιογραφίας-, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο, δικαίωσε τον «Πρωινό Λόγο» σε προσφυγή που είχε καταθέσει κατά της καταδίκης του από τα Ελληνικά Δικαστήρια, για δικαστική εμπλοκή που είχε προκληθεί μετά από μηνυτήρια αναφορά του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου.

Η απόφαση που εκδόθηκε, μετά από έξι χρόνια από την ημερομηνία κατάθεσης της προσφυγής του «Π.Λ.», αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη γαλλική γλώσσα- που συνοδεύεται με συνοπτικό Δελτίο Τύπου στα Αγγλικά-, και με αυτή καταδικάζεται η Ελλάδα για παραβίαση του Άρθρου 10 της Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου!
Αναμφισβήτητα αποτελεί δικαίωση του «Πρωινού Λόγου» και του συντάκτη του άρθρου. Εξίσου σημαντική  είναι όμως και η δημιουργία προηγούμενου στην Ευρώπη, για τα όρια του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας και της έκφρασης γνώμης, η οποία πρέπει να είναι κριτική,  αλλά και αιχμηρή, ιδιαίτερα μάλιστα αν πρόκειται για πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα.
Ενδεικτικό της  σπουδαιότητας που έχει η απόφαση, είναι το άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξαν για περισσότερες πληροφορίες νομικά γραφεία των Αθηνών, αλλά και η προβολή της είδησης από αθηναϊκές εφημερίδες, που αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις τις επόμενες ημέρες.  

Η υπόθεση
Η υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν ο κ. Σπύρος Πανταζής, αρχιτέκτονας πρώην Διευθυντής Νεωτέρων Μνημείων,  σε άρθρο που δημοσίευσε στον «Π.Λ.» με τίτλο «ΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ» είχε αναφερθεί σε μια σειρά ζητημάτων της πόλης, με αποδέκτη τον πρώην Δήμαρχο Φιλ. Φίλιο. Αυτά αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη  λειτουργία του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ», την ανακατασκευή της «ΟΑΣΗΣ», αλλά και την γενικότερη συμπεριφορά του πρώην Δημάρχου στα πολιτικά πράγματα, την οποία χαρακτήριζε ως «πάσχουσα από Αλτσχάιμερ» κ.α..
Μετά το δημοσίευμα εκείνο ο κ. Φίλιος κατέθεσε αγωγή εναντίον της εφημερίδας μας και του κ. Πανταζή και η υπόθεση εκδικάσθηκε, συμπτωματικά, ακριβώς 10 χρόνια πριν (22 Σεπτεμβρίου 2005)!
Το Δικαστήριο, τότε, έκρινε ότι το δημοσίευμα ήταν συκοφαντικό και εξυβριστικό. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο, όπου και πάλι όμως, η αναίρεσή μας απορρίφθηκε.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι για το ίδιο δημοσίευμα ο κ. Φίλιος είχε καταφύγει και στα ποινικά δικαστήρια, όπου για το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου δεν είχε ασκηθεί καν ποινική δίωξη, ενώ για ένα μικρό μέρος που η Εισαγγελία τότε είχε αποφανθεί ότι πρέπει να οδηγηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο, αυτή είχε επιλυθεί εξωδικαστικά.

Στο Ευρωπ. Δικαστήριο
Ο  «Π.Λ.» με το νομικό του σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Ντακαλέτση  και ο κ. Σπ. Πανταζής με το νομικό του σύμβουλο κ. Δημήτριο Δήμου, απόλυτα πεπεισμένοι ότι τα ελληνικά δικαστήρια έσφαλαν στην κρίση τους,  αποφάσισαν τότε και κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με κύριο και πρωταρχικό αίτημα, την παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης,  επιμένοντας στην αρχική τους θέση,  ότι τα όσα εξέφρασε ο κ. Πανταζής με το άρθρο του, αποτελούσαν (έστω και καυστικά) την άποψή του για τον «πολιτικό» Φίλιππα Φίλιο και για τις «πολιτικές» του συμπεριφορές και, βεβαίως, δεν αναφέρονταν σε προσωπικό επίπεδο.

Έξι χρόνια μετά…
Χρειάστηκε να περάσουν έξι ολόκληρα χρόνια αναμονής ώσπου να έρθει η δικαίωση. Και πράγματι την περασμένη Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε την απόφασή του, σύμφωνα με την οποία στην συγκεκριμένη υπόθεση διαπιστώθηκε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και μάλιστα επιδικάζει επιπλέον και χρηματική αποζημίωση.
***
Η απόφαση αυτή, όπως προαναφέραμε αποτελεί δικαίωση, όχι μόνο για τον «Π.Λ.» και τον συντάκτη του άρθρου, αλλά συνολικά για το δικαίωμα της έκφρασης. Φυσικά κανείς δεν επικροτεί τις ύβρεις και τις συκοφαντίες, αλλά ούτε και είναι δυνατόν,  να περάσουμε στο «άλλο άκρο» της λογοκρισίας και του φόβου μην συρθεί όποιος ασκεί καλόπιστα αυστηρή κριτική στα Δικαστήρια. Το δικαίωμα της έκφρασης, λοιπόν, για μια ακόμη φορά δικαιώθηκε και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παράλληλα βεβαίως η μαχητική στάση που κρατά σε τοπικά ζητήματα ο «Πρωινός Λόγος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: