Σε φάση εσωστρέφειας εισέρχεται η ΝΔ μετά την σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Η γραμμή άμυνας, ήττα με τρεις μονάδες, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος
Σε φάση εσωστρέφειας εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία, μετά τη νέα σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον όλοι στο εσωτερικό της παράταξης αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους για την επόμενη μέρα. Το εύρος της ήττας, μη αναμενόμενο για τους περισσότερους «πάγωσε» τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που πλέον αναζητούν τα αίτια της νέας επικράτησης του Αλέξη Τσίπρα που αποτελεί τον…εφιάλτη για τη συντηρητική παράταξη.

Ακόμα και η γραμμή άμυνας, δηλ. ήττα με τρεις μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν χαράξει από την ηγεσία της Ν.Δ. κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.
Στα αρνητικά στοιχεία συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είχαν καλλιεργήσει με βάση τις δημοσκοπήσεις υψηλές προσδοκίες στο επιτελείο του προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη και άρα και η στρατηγική τους ήταν προβληματική και φάνηκε από το αποτέλεσμα.
Επί της ουσίας αναδείχθηκε στην πράξη το πρόβλημα που έχει συνολικά η παράταξη και δεν αφορά το πρόσωπο του νυν κ. Μεϊμαράκη (έχει τη στήριξη όλων μέχρι στιγμής και σε ότι αφορά τις επιλογές του κατά την προεκλογική περίοδο), ο οποίος στο χρόνο που είχε στη διάθεσή του πέτυχε πολλές «μικρές», ενδοπαραταξιακές νίκες, αλλά την ιδεολογική φυσιογνωμία και την ταυτότητα της Ν.Δ.
Αν και προέχει η ηρεμία και η ανασυγκρότηση της παράταξης, όπως λένε και οι πρώην Πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά ο κ. Μεϊμαράκης, η εσωστρέφεια και η περιδίνηση θεωρούνται καταστάσεις δεδομένες στο άμεσο μέλλον για τη Ν.Δ. στις τάξεις της οποίας υπάρχουν στελέχη, όπως ο Μάκης Βορίδης, που άνοιξαν, έστω και εμμέσως το ζήτημα της ηγεσίας.
Παράλληλα αρκετοί θέτουν και θέμα αλλαγής πολιτικής γραμμής, καθώς υπάρχουν αρκετοί που αμφισβητούν την στροφή στο «μεσαίο χώρο» που δεν απέδωσε και την συναινετική στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα.
Ο κ. Μεϊμαράκης δεν δείχνει στην παρούσα φάση διατεθειμένος να εγκαταλείψει το τιμόνι της Ν.Δ., αλλά είναι σαφές, από τις συζητήσεις στα ενδότερα της παράταξης, ότι το θέμα της ηγεσίας θα τεθεί στα κομματικά όργανα, τα οποία όπως είπε θα συνεδριάσουν.
Ο ίδιος, έσπευσε από το βράδυ της Κυριακής να ξεκαθαρίσει ότι όλα θα συζητηθούν στα όργανα, ενώ έριξε και το «καρφί» του στον κ. Βορίδη, λέγοντας πως «και η Ν.Δ. έχει τις συνιστώσες της».
Πρακτικά σημαίνει ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, θα συγκληθούν τα αρμόδια όργανα, δηλ. Πολιτική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης έως αυτή τη στιγμή απορρίπτει να γίνει το συνέδριο του κόμματος νωρίτερα από την Άνοιξη του 2016, όπως έχει προσδιοριστεί.
Με βάση όμως τις πληροφορίες του «Βήματος», κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. προεξοφλούν, ότι το συνέδριο του κόμματος θα γίνει είτε στα τέλη Οκτωβρίου είτε στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να δρομολογηθεί η εκλογή νέας ηγεσίας πιθανότατα από τη βάση. Εξάλλου, με δεδομένο ότι προβλέπουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις, λόγω της εύθραυστης κυβέρνησης όπως λένε που θα δημιουργηθεί, θέλουν το κόμμα να είναι έτοιμο για τα μελλούμενα.
Εκτός από την κριτική του κ. Βορίδη (σ.σ. είπε ότι «η προεκλογική καμπάνια παρήγαγε πολιτική νομιμοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ), ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «ο Σαμαράς έχει αδικηθεί κατάφωρα» και πως ήταν πολύ καλό το αποτέλεσμα του Ιανουαρίου για τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «δεν περίμενε τόσο μεγάλη διαφορά» και δεν θέλησε να πει τίποτα περισσότερο για τα εσωκομματικα. «Δεν είναι του παρόντος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως δεν τίθεται θέμα ηγεσίας.
Από εδώ και πέρα όμως η Ν.Δ. έχει να διαχειριστεί, εκτός από τα του οίκου της που αφορούν την ηγεσία της και τη στάση της έναντι της νέας κυβέρνησης και κυρίως πως θα κινηθεί στη Βουλή και στις ψηφοφορίες επί των προαπαιτούμενων της νέας συμφωνίας. Είναι σαφές, από τις πρώτες συζητήσεις που γίνονται, ότι η Ν.Δ. θα οχυρωθεί και θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση σε τέτοιο σημείο που ενδέχεται να διαταραχθούν ισορροπίες και σχέσεις με το ΕΛΚ.
Το ζητούμενο για πολλούς είναι η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση (όρο που υπενθύμισε με σαφή στόχο να οριοθετήσει την πορεία της το επόμενο διάστημα η κυρία Μπακογιάννη) είναι τι θα πράξει στη Βουλή, αν και ο κ. Μεϊμαράκης είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι η Κ.Ο. συντεταγμένα θα αξιολογεί μέτρο προς μέτρο και θα καθορίζει τη στάση της. Βέβαια, στα πλάνα της υπάρχει και το ενδεχόμενο της αποχής από διάφορες ψηφοφορίες.
Η ήττα της ΝΔ
Η Ν.Δ. σε σχέση με τον Ιανουάριο αύξησε κατά 0,28% τη δύναμή της σε ποσοστό (28.09% έναντι 27,81%) σε απόλυτους αριθμούς, συνεχίστηκε η κατρακύλα που έχει ξεκινήσει από το 2009 και έχασε στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση άλλες 200.000 ψηφοφόρους.
Συγκεκριμένα πήρε περίπου 1,5 εκατ. ψήφους έναντι 1,7 εκατ. ψήφους τον Ιανουάριο, ενώ μόνο σε τρεις εκλογικές περιφέρειες είχε απειροελάχιστη άνοδο, δηλ. στην Ευρυτανία (περίπου +100 ψήφους σε σχέση με τον Ιανουάριο), στη Λευκάδα (μόλις μία επιπλέον) και στη Ροδόπη (περίπου +20), ενώ σε όλους τους άλλους νομούς είχε απώλειες.
Σε 14 νομούς η Ν.Δ. κατέκτησε την πρώτη θέση: Αργολίδας, Αρκαδίας, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας (μονοεδρική), Καστοριάς (είχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση), Κιλκίς, Λακωνίας (είχε την 1η επίδοση), Λευκάδας (μονοεδρική), Μεσσηνίας (είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση), Σέρρες (είχε την 4η καλύτερη επίδοση), Πιερίας, Χαλκιδικής και Χίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: