Ίδρυση φαρμακείου από ιδιώτη με συμμετοχή φαρμακοποιού

Δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου και από ιδιώτη με την προϋπόθεση συμμετοχής φαρμακοποιού με μειοψηφικό ωστόσο ποσοστό, προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών για το «άνοιγμα» των φαρμακείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό συμμετοχής του φαρμακοποιού δεν θα ξεπερνά το 20% και οι εταιρικές μορφές που θα επιτραπούν θα είναι ΟΕ, ΕΕ, και ΕΠΕ (όχι πάντως ΑΕ).

Παράλληλα, περιορισμοί τίθενται στον αριθμό των φαρμακείων που μπορεί ένας ιδιώτης να ιδρύσει. Συγκεκριμένα, κάθε ιδιώτης θα μπορεί να μετέχει έως και σε πέντε φαρμακεία. Από την πλευρά τους, με δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη εβδομάδα, απαντούν οι φαρμακοποιοί. (Οριστική απόφαση θα λάβουν στη γενική συνέλευση του κλάδου το Σάββατο).
Πιο αναλυτικά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων -περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ - συζητήθηκε χθες σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργο Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, κατά την οποία η πρόταση της κυβέρνησης έλαβε το «πράσινο φως» για την υλοποίησή της. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των φαρμακοποιών, οι οποίοι απαίτησαν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, καθώς πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήταν να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των φαρμακοποιών.
Στη συνάντηση ο υπουργός επιχείρησε να περιορίσει τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών υποστηρίζοντας ότι η πρόταση που προωθείται παρέχει ασφαλιστικές δικλίδες για τους φαρμακοποιούς, όπως η υποχρεωτική συμμετοχή φαρμακοποιού για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου.
 Στα θετικά προβάλλεται και ο περιορισμός για την εταιρική μορφή των φαρμακείων που αφορά στον αποκλεισμό των Α.Ε. Οι ρυθμίσεις αυτές, σε καμία περίπτωση δεν κρίνονται ικανοποιητικές από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Χθες μάλιστα μετά τη συνάντηση του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον υπουργό Υγείας, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών συνεδρίασαν, προκειμένου να εισηγηθούν στον κλάδο κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: