Ο γερμανικός Τύπος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Την ψήφο εμπιστοσύνης που «κέρδισε» ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα.
Η Suddeutsche Zeitung έχει τίτλο «Ο Τσίπρας κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης» και στο άρθρο της σημειώνει ότι με τις 155 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ "πέτυχε τον στόχο του να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο Τσίπρας δεσμεύθηκε να εφαρμόσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές".


«Ο Τσίπρας θέλει να σφίξει τα δόντια», τονίζει η Frankfurter Allgemeine και εξηγεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί πρώτα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της Αθήνας και μετά να θέσει το θέμα του χρέους. Σε ό,τι αφορά στο χρέος η FAZ σχολιάζει ότι αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2016, ενώ εκτιμά ότι και η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Και η γερμανική εφημερίδα Die Welt στέκεται στη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού να συζητήσει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Όμως ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει και στις επικρίσεις που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης εναντίον της κυβέρνησης. Το περιοδικό Spiegel, επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όχι την επιβολή νέων φόρων.

Η φράση του κ. Μεϊμαράκη ότι «ο χειμώνας που έρχεται θα είναι σκληρός. Ίσως ο πιο σκληρός των τελευταίων ετών» κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο, κυρίως στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Οι πιστωτές της Ελλάδας θα αξιολογήσουν στο τέλος Οκτωβρίου αν η Αθήνα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει βάσει του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, καταλήγει το Spiegel.

Πάντως FAZ και Handelsblatt στο τέλος των άρθρων τους για την Ελλάδα προτίμησαν να αναφερθούν στις άσχημες προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 333,5 δισ. ευρώ το 2016, ποσοστό 192,4% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: