«Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου, Γενεαλογικά Δένδρα»

Παρουσίαση του Λευκώματος στην Ηγουμενίτσα
Η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου συνεχίζει την παράδοση έκδοσης Λευκωμάτων που ξεκίνησε εδώ και χρόνια με σκοπό τη διάσωση και διάδοση στοιχείων της παραδοσιακής ζωής των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου και ιδιαίτερα της Ηπείρου.
Είχε ξεκινήσει με το αφιέρωμα στη Σαρακατσάνα γυναίκα με τίτλο «Σαρακατσάνα, εικόνα και Λόγος»,
...συνέχισε με το φωτογραφικό Λεύκωμα «Σαρακατσαναίοι, πορεία στον τόπο και το χρόνο και το περασμένο καλοκαίρι εξέδωσε το Λεύκωμα Γενεαλογικών δένδρων: «Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου, Γενεαλογικά Δένδρα»
Το Λεύκωμα περιλαμβάνει σε μία καλαίσθητη έκδοση 284 σελίδων τα Γενεαλογικά Δένδρα των τελευταίων νομάδων κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων, περίπου 80 οικογένειες, με 15000 μέλη σε διάστημα δύο αιώνων (μέχρι τα εφτά ζωνάρια…..), με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που το περισσότερο παρουσιάζεται για πρώτη φορά (περίπου 500 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου) και με σύντομο ιστορικό για κάθε οικογένεια (τόποι μετακίνησης, σημαντικά γεγονότα κ.λπ) καθώς και αξιόλογα ιστορικά στοιχεία που αφορούν στην ιστορική διαδρομή των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου και στην ενσωμάτωσή τους στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Το Λεύκωμα πέρα από τα Γενεαλογικά στοιχεία παρουσιάζει αξιόλογα λαογραφικά στοιχεία από τη ζωή και παράδοση των Σαρακατσαναίων.
Η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας θα παρουσιάσουν στην Ηγουμενίτσα την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015, ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων Πάνθεον το παραπάνω Λεύκωμα. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Πρύτανη του Παν. Ιωαννίνων Γεώργιο Καψάλη, τον Εκπαιδευτικό Γεώργιο Κ. Τσουμάνη και τον Φιλόλογο Ε. Παπιγκιώτη. Την εκδήλωση και θα συντονίσει ο επιτ. Σχολικός Σύμβουλος Γ. Καπρινιώτης. Στην εκδήλωση θα ακουστούν σαρακατσάνικα τραγούδια με τον παραδοσιακό πολυφωνικό τρόπο.
Το Λεύκωμα θα παρουσιασθεί επίσης στα Ιωάννινα στις 11 Νοεμβρίου, ώρα 19.00 στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών από τους Γεώργιο Καψάλη, την Καθηγήτρια Λαογραφίας του Παν. Ιωαννίνων Μαρίνα Βρέλλη και τον Γεώργιο Κ. Τσουμάνη. Θα συντονίσει ο συγγραφέας-Λαογράφος Ευριπίδης Μακρής.
Ο κύκλος των παρουσιάσεων στην Ήπειρο θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, στην Πρέβεζα(αίθουσα Θεοφάνειος) από την Μαρίνα Βρέλλη, Γεώργιο Κ. Τσουμάνη και Ε. Παπιγκιώτη και θα συντονίσει την εκδήλωση η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά .

















Δεν υπάρχουν σχόλια: