Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στη Θεσπρωτία

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κάνει φέτος ένα ακόμα μεγαλύτερο ταξίδι: επισκέπτεται ξανά την πόλη της Ηγουμενίτσας (4-5/12/15, Συνεδριακό Κέντρο ΤΕΙ) και παρατείνει την παραμονή του στη Θεσπρωτία περνώντας αυτή τη φορά και από την Παραμυθιά (11-12/12/2015, Θέατρο «Καρκαμίσι»). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Συνδιοργάνωση: Κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη», Δήμος Ηγουμενίτσας, Δήμος Σουλίου.
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας. Η ανταπόκριση τόσο των κινηματογραφιστών όσο και του κοινού ήταν μεγάλη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.
Έπειτα από μερικά χρόνια, το Φεστιβάλ υιοθετήθηκε από τον Δήμο της Δράμας και στα μέσα της δεκαετίας του 80’ από την Πολιτεία. Η πορεία του θεσμού έδειξε την επιτακτική ανάγκη της ύπαρξης ενός χώρου παρουσίασης και προβολής της ταινίας μικρού μήκους ως αυτοτελούς καλλιτεχνικής έκφρασης. Η πείρα του παρελθόντος βοήθησε στην βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του Φεστιβάλ.
Τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο του κινηματογραφικού κόσμου όσο και στη συνείδηση του κοινού, ως ο χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης όλων αυτών που θα αποτελέσουν ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας.
Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η Πολιτεία στάθηκαν αρωγοί και βοήθησαν με κάθε τρόπο την βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του Φεστιβάλ. Η άριστη προβολή των ταινιών που συμμετέχουν αλλά και οι νέες αίθουσες που ετοιμάζονται θα συμπληρώσουν την τεχνική υποδομή. Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσετε και ανανεώνεται. Έτσι, εκτός από το Εθνικό Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια διεξάγεται και το Διεθνές Φεστιβάλ , όπου διαγωνίζονται παρουσιάζονται στα παράλληλα αφιερώματα ταινίες κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο.
Ήδη από τον πρώτο χρόνο, ο αριθμός των συμμετεχόντων στο Διεθνές Τμήμα είναι εντυπωσιακός. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν στο Φεστιβάλ Δράμας οι νέοι κινηματογραφιστές είναι πως πολλοί απ’ αυτούς θεωρούν πως η συμμετοχή και βράβευσή τους στο Φεστιβάλ θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο, τόσο για την αναγνώριση του έργου τους όσο και για την περαιτέρω καλλιτεχνική πορεία τους. Παράλληλα, το χρηματικό ύψος των βραβείων καθιστά ακόμα πιο ελκυστική την συμμετοχή τους.
Εκτός απ’ αυτά, η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της όμορφης Δράμας, που αγκάλιασαν το θεσμό από την πρώτη στιγμή, το φιλικό περιβάλλον και η επαφή ανάμεσα σε καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου, συντελούν στη δημιουργία μιας ξεχωριστής ατμόσφαιρας, όπου το σημαντικό δεν είναι τόσο η βράβευση, όσο η συμμετοχή και η επαφή με ομοτέχνους. Το Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στην προβολή των ταινιών αλλά και στην δημιουργία φιλικής ατμόσφαιρας. Θεωρεί πως οι καλλιτέχνες δεν είναι αποκομμένοι από τον κόσμο αλλά ζουν, αναπνέουν και πρέπει να διασκεδάσουν…
Από τον Αύγουστο του 1996, το Υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας την σημασία και το κύρος του Φεστιβάλ της Δράμας, το ενέταξε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων. Η ένταξη είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή σ’ ένα πολιτιστικό δίκτυο Πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και τη θεσμοθέτηση απρόσκοπτης χρηματοδότησης εξ ίσου από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Δήμος Δράμας. Το Φεστιβάλ έρχεται σε επαφή με άλλα αντίστοιχα Διεθνή Φεστιβάλ, καλεί ανθρώπους του διεθνούς κινηματογράφου, οι οποίοι μεταδίδουν την γνώση και την πείρα τους στους νέους κινηματογραφιστές, διοργανώνει αφιερώματα σε διεθνείς κινηματογραφίες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για καλλιτεχνική ενημέρωση αλλά και στην αναγκαία κρίση και σύγκριση.
Έτσι, σήμερα πλέον το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τόσο το Διεθνές όσο και το Ελληνικό, έχει εξελιχθεί σε έναν πολιτιστικό οργανισμό, τόσο εθνικής όσο και διεθνούς εμβέλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: