Πρώτες προσκλήσεις ΕΣΠΑ για τους 4 μεγάλους Δήμους της Ηπείρου

Σε ρυθμούς νέου ΕΣΠΑ κινείται πλέον η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς μετά τα έργα που ήδη είχαν ξεκινήσει ως «εμπροσθοβαρή» από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και τις «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα», χθες έδωσε στη δημοσιότητα δύο νέες προσκλήσεις οι οποίες απευθύνονται στους τέσσερις μεγαλύτερους δήμους της Ηπείρου και συγκεκριμένα των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Πρόκειται για περιβαλλοντικές δράσεις, που η μία αφορά τη βιώσιμη ενέργεια και η δεύτερη τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.
Η υποβολή προτάσεων μπορεί να γίνεται από την ερχόμενη Τρίτη και μέχρι την 4η Μαρτίου 2016, γεγονός που σημαίνει ότι οι τέσσερις δήμοι θα πρέπει να «τρέξουν» ώστε να αξιοποιήσουν προς όφελος των δημοτών τους το νέο ΕΣΠΑ, στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Ειδικότερα, η πρώτη πρόσκληση  φέρει τον τίτλο:  "Εκπόνηση σχεδίων δράσης για τη βιώσιμη ενέργεια"  και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού των αστικών λειτουργιών προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των αστικών κέντρων της Περιφέρειας (Άρτα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Πρέβεζα). Τα προσδοκώμενα οφέλη  αφορούν τη βελτιωμένη αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας στους ενεργειακούς λογαριασμούς, καθώς και οικονομικά και εργασιακά οφέλη.
Η δεύτερη πρόσκληση με τίτλο: "Εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας" στοχεύει στην ανάπτυξη ενός περιβαλλοντικά φιλικού και ενεργειακά αποδοτικού πολυτροπικού συστήματος μεταφορών στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας  (Άρτα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Πρέβεζα).
Στόχος  είναι να  εξασφαλίζει προσβασιμότητα στο σύστημα μεταφορών για όλους, να βελτιώνει την ασφάλεια, να μειώνει την ηχορύπανση, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας, να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, και τέλος να ενισχύει την ελκυστικότητα και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος.
Τα προσδοκώμενα οφέλη από την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την εξοικονόμηση κόστους, την προσέλκυση επιχειρήσεων, τη βελτίωση της υγείας, του περιβάλλοντος και της προσβασιμότητας, τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών, και την στροφή προς μια νέα πολιτική αστικής κινητικότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: