Επιστολή απερχόμενου Διευθυντή Π.Ε. Θεσπρωτίας

Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,
Με τη σημερινή αποχώρησή μου από τη θέση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω συνολικά αλλά και τον καθένα χωριστά για τη γόνιμη και ειλικρινή συνεργασία, την οποία καλλιεργήσαμε και αναπτύξαμε από κοινού στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιφέρειας μας. Αισθάνομαι πράγματι πολύ τυχερός, γιατί αξιώθηκα να συνεργαστώ μαζί σας την τελευταία πενταετία στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης και να εισπράξω τόσα πολλά από αυτή τη συνεργασία.

Από το 2010, έτος που ανέλαβα Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, στόχος μου ήταν να δημιουργήσω τις ιδανικότερες συνθήκες τόσο για τις σχολικές μονάδες ευθύνης μου όσο και για το σύνολο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτές. Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι όλες οι θέσεις ευθύνης στην εκπαίδευση θα πρέπει να συντείνουν και να υπηρετούν τη μάχιμη διδασκαλία των εκπαιδευτικών της τάξης. Για το λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή της ανάληψής των καθηκόντων μου ως Διευθυντή Εκπαίδευσης, υιοθέτησα το ρόλο του “Διευθυντή – υπηρέτη και μετασχηματιστή”. Προσπάθησα τόσο εγώ όσο και όλοι οι συνάδελφοι, οι οποίοι υπηρέτησαν αυτή την πενταετία ως διοικητικοί υπάλληλοι ή ως αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο γραφείο της Διεύθυνσης μας, να οικοδομήσουμε ιδιαίτερες και προσωπικές σχέσεις με όλους τους εκπαιδευτικούς της περιφέρειάς μας. Με τη δική σας ανταπόκριση και συμμετοχή θεωρώ ότι αυτό επιτεύχθηκε στο μέγιστο βαθμό και είμαι ευγνώμων γι αυτό.
Στο σημείο αυτό, οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φίλους συνεργάτες, που υπηρέτησαν διαχρονικά στα γραφεία της Διεύθυνσής μας, οι οποίοι ξεπερνώντας κατά πολύ τα προσωπικά όρια αντοχής τους, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν σε δυσμενείς και αντίξοες συνθήκες εργασίας, προσπερνώντας σημαντικότατες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή, υιοθετώντας άμεσα το όραμα της Διεύθυνσής μας «για μια Διεύθυνση υπηρέτη των μάχιμων εκπαιδευτικών». Μια μικρή ομάδα υπαλλήλων, κυρίως αποσπασμένων εκπαιδευτικών, επέδειξε, κατά γενική ομολογία, μια μοναδική οργάνωση αποτελεσματικότητας και προσφοράς προς όλους τους εκπαιδευτικούς όχι μόνον της περιφέρειάς μας αλλά και σε ένα πλήθος εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα, οι οποίοι προσέφευγαν για συμβουλές στη Διεύθυνσή μας, αποδεικνύοντας με τη στάση τους ότι η Δημόσια Διοίκηση, θέτοντας υψηλούς στόχους, μπορεί να αποτελέσει το υπόδειγμα σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας σε μια παρηκμασμένη χώρα. Αποτέλεσμα αυτής της αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς μας και στο προσωπικό της Διεύθυνσής μας, ήταν, όλοι οι εκπαιδευτικοί να έχουν άμεση πρόσβαση στη Διοίκηση και να τη θεωρούν ως τον πλέον αντικειμενικό, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό σύμβουλο. Έτσι, χάρη σε όλους, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, η Διεύθυνσή μας ξεπέρασε γρήγορα τα στενά όρια της περιφέρειάς μας και αναγνωρίστηκε από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ως μια πραγματική όαση δημιουργίας, αποτελεσματικότητας, υπεύθυνης ενημέρωσης και ανιδιοτελούς προσφοράς.
Το ιδανικότερο υπόδειγμα υπαλλήλου σε αυτή την ομάδα συνιστά ο έως πρόσφατα προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων, κ. Ηλίας Αλεξίου. Δε θα τον περιγράψω, για να μην αδικήσω πλευρές της προσωπικότητάς του, αλλά απλώς θα τον χαρακτηρίσω ως το σημαντικότερο κεφάλαιο της Δημόσιας Διοίκησης.
Στα πλαίσια της «Διοίκησης ολικής ποιότητας» την οποία εφαρμόσαμε στη Διεύθυνσή μας, αποφασιστικά συνέβαλαν στην εύρυθμη λειτουργία της και οι Σχολικοί Σύμβουλοι της Διεύθυνσής μας, αλλά και οι Δήμαρχοι της περιοχής. Οφείλω βέβαια, ιδιαίτερη αναφορά στους γονείς και κηδεμόνες της περιοχής μας, οι οποίοι με τη στάση τους είτε μέσω των συλλόγων τους είτε μεμονωμένα διεκδίκησαν και βοήθησαν με τον αγώνα τους να βελτιώσουμε όλοι μαζί την παρεχόμενη εκπαίδευση στην περιφέρειά μας. Δε θα ξεχάσω ποτέ, ιδιαίτερα τη στάση των γονέων των παιδιών με αναπηρία ή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι με αξιοπρέπεια και με πείσμα διεκδίκησαν και μας ώθησαν εν τέλει όλα αυτά τα χρόνια, να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές εκπαιδευτικές συνθήκες για τα παιδιά τους. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και δεσμεύομαι πως θα είμαι πάντα δίπλα τους. Η προσωπική σχέση που αναπτύξαμε μαζί τους αυτά τα χρόνια είναι θεωρώ η μεγαλύτερη ηθική αμοιβή. Επίσης, θα ήταν παράλειψή μου αν δεν ευχαριστούσα ιδιαίτερα τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, με τους οποίους αναπτύξαμε, χάριν της προθυμίας τους και της συνεργατικής τους διάθεσης μία εποικοδομητική και αμφίδρομη συνεργασία.
Οφείλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω το εκλογικό σώμα (Διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊσταμένες νηπιαγωγείων) που ψήφισε κατά τη διαδικασία επιλογής του νέου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Πρώτον, ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνω, σε όσους με επέλεξαν με την ψήφο τους και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε αυτά τα χρόνια. Δεύτερον, ευχαριστώ και όσους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, επέλεξαν κάποιον άλλον υποψήφιο και εκτιμώ ιδιαίτερα τη στάση, που οι περισσότεροι διατύπωσαν (είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων) ότι αναγνωρίζουν στο πρόσωπό μου «έναν αντικειμενικό και αποτελεσματικό Διευθυντή Εκπαίδευσης», αλλά για λόγους μη εκπαιδευτικούς επέλεξαν κάποιον άλλο συνυποψήφιο. Τους διαβεβαιώνω ότι η επιλογή τους σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζει τις σχέσεις μου μαζί τους, κάτι άλλωστε το οποίο τους είχα διαβεβαιώσει και πριν την ψηφοφορία, αλλά και ότι δεν πρέπει να αισθάνονται τύψεις, γιατί η μη έκφραση προτίμησης δια της ψήφου τους στο πρόσωπό μου, δεν θεωρώ ότι βάρυνε στην τελική επιλογή του νέου Διευθυντή Εκπαίδευσης, αλλά άλλοι παράγοντες με τις παρεμβάσεις τους επέβαλαν τη θέλησή τους. Σε κάθε περίπτωση τους ευχαριστώ όλους, όσους αποτέλεσαν το εκλογικό σώμα, από τα βάθη της καρδιάς μου για την εκτίμηση που μου έδειξαν με οποιονδήποτε τρόπο.
Φίλοι συνάδελφοι, προβαίνοντας σε έναν προσωπικό απολογισμό αυτής της πενταετίας, θεωρώ ότι υπηρέτησα με υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια, εντιμότητα και κυρίως με ανιδιοτέλεια (με μεγάλο προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος) τόσο στη θέση του Διευθυντή Εκπαίδευσης όσο και στις παρεπόμενες θέσεις, όπως μέλος του ΑΠΥΣΠΕ και του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Υπέρτατη αρχή στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή ήταν και είναι η ελευθερία της σκέψης, την οποία δε διαπραγματεύτηκα με κανέναν και για ουδένα αντάλλαγμα. Έτσι, μπορώ να καυχιέμαι για το γεγονός ότι κατά τα πέντε χρόνια που άσκησα διοίκηση στην εκπαίδευση, μέσα σε ένα έντονα παρεμβατικό περιβάλλον, δεν επικοινώνησε μαζί μου κάποιος εξωθεσμικός παράγοντας (βουλευτής, δήμαρχος, περιφερειάρχης, συνδικαλιστής, κ.α.) για την παραμικρή διευκόλυνση ή παράτυπη εξυπηρέτηση. Με αυτό τον τρόπο επιβάλαμε την πλήρη αποκομματικοποίηση της υπηρεσίας μας απαλλάσσοντάς την από τα κομματικά σύνδρομα του παρελθόντος. Στην αποτροπή τέτοιων ή παρόμοιων παρεμβάσεων βοηθήσατε όλοι με την προσωπική και επαγγελματική σας στάση.
Κλείνοντας, εύχομαι σε όλους κουράγιο, δύναμη, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και στη νέα Διευθύντρια Εκπαίδευσης, καλή θητεία.

Με ειλικρινή αισθήματα φιλίας
Κώστας Νάτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: