Ελεύθεροι επαγγελματίες: Εισφορές Σουηδίας, υπηρεσίες τρίτου κόσμου

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται περισσότεροι από 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, περίπου 600.000 αγρότες, ενώ οι νυν συνταξιούχοι «προσεύχονται» για διατήρηση του… Μνημονίου και μετά το 2018 και, οι επονομαζόμενοι «νέοι» συνταξιούχοι, να μην βγουν ποτέ στη σύνταξη και να δουλεύουν μέχρι να συμβεί το… μοιραίο.

Ιστορίες καθημερινής τρέλας ζουν, για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, με μία κυβέρνηση που θέλει την Ελλάδα κρατικοδίαιτη και τους πολίτες γονατιστούς να παρακαλούν για μια θέση στο δημόσιο. Άλλωστε μόνο εκεί δίνονται πλέον αυξήσεις.

Το σοκ και δέος που θα υποστούν οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μερίσματα, ΕΚΑΣ και περιμένουν ότι θα πάρουν εφάπαξ, θα είναι… μοναδικό.

Με απλά λόγια, διότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» του νέου… καθεστώτος.

Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από 192 ευρώ το μήνα, φθάνουν έως και 1.582 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα, το οποίο δε εάν υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ φέρνει επιβάρυνση άνω του 120%.

Διότι πολύ απλά κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος δηλώνει  κέρδη 70.320 ευρώ ετησίως τότε θα κληθεί να πληρώσει στο νέο Ταμείο έως και 18.984 ευρώ, ενώ με το ισχύον καθεστώς οι εισφορές του δεν ξεπερνούν τα 8.505 ευρώ.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δικηγόρος με αντίστοιχο ετήσιο εισόδημα, 70.000 ετησίως, θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από 27.000 ευρώ.

Ποσά που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούν στον πλήρη αφανισμό των ελευθέρων επαγγελματιών, ή στην άνθηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας αφού θα συμφέρει περισσότερο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στις ανωτέρω επιβαρύνσεις θα πρέπει να προστεθεί και η μηνιαία παρακράτηση που έχουν τα «μπλοκάκια» για την Εφορία ύψους 20%.
Δηλαδή, με το «καλημέρα», το σύνολο των μηνιαίων κρατήσεων, εφόσον περάσει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, θα φθάσει στην καλύτερη περίπτωση «μόνο» 40%.
Δεν υπολογίζουμε φυσικά το ΦΠΑ 23% καθώς ο συγκεκριμένος φόρος εισπράττεται και αποδίδεται, επομένως… ίσα βάρκα-ίσα νερά.

Όμως ποιος θα δουλεύει πλέον για να «καταθέτει» το 40% ή ακόμη και το 50% του εισοδήματός του, εφόσον ξεπερνά τις 70.000 ευρώ, στην Εφορία και στο νέο Ταμείο;

Ο Αρμαγεδδώνας που θα χτυπήσει όλους τους αυτοαπασχολούμενους θα είναι ανεπανάληπτος, αφού με το νέο καθεστώς, που θα είναι μάλιστα ενιαίο για όλους -αφού δεν θα υπάρχουν στο εξής ασφαλιστικές κλάσεις- οι κρατήσεις με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα διαμορφώνονται ως εξής:
- στις 5.000 ευρώ εισόδημα, οι κρατήσεις θα είναι 3.247,89 ευρώ χωρίς επικουρικό και 3.525,39 ευρώ με επικουρικό
- στις 10.000 ευρώ εισόδημα, οι κρατήσεις θα είναι 5.799,3 ευρώ με επικουρικό και 5.244,3 ευρώ χωρίς επικουρικό
- στις 20.000 ευρώ εισόδημα, οι κρατήσεις θα είναι 11.040 ευρώ με επικουρικό και 1.500 ευρώ λιγότερα χωρίς το επικουρικό
- στις 50.000 ευρώ, προκύπτουν κρατήσεις 27.052 ευρώ μαζί με το επικουρικό ή 3.750 ευρώ λιγότερα χωρίς και
- στις 100.000 ευρώ, οι κρατήσεις ανεβαίνουν στις 52.113 ευρώ μαζί με το επικουρικό το οποίο από μόνο του ανέρχεται στις 7.500 ευρώ.

Το δράμα των ελευθέρων επαγγελματιών δεν σταματά όμως εδώ, αφού υπάρχουν τρεις μεγάλες «παγίδες» που μπορεί εύκολα να τους οδηγήσουν στην απόγνωση, καθώς μπορεί να καλούνται να πληρώνουν εισφορές ακόμη και χωρίς εισοδήματα!

Πρώτα απ’ όλα κινδυνεύουν να πληρώσουν εισφορές με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, αφού το νομοσχέδιο κάνει λόγο για φορολογητέο εισόδημα.

Δεύτερον, οι ασφαλιστικές εισφορές επιβάλλονται στα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, γεγονός που σημαίνει ότι εάν κάποια χρονιά ένας ελεύθερος επαγγελματίες δηλώσει ζημιά, θα πληρώσει εισφορές με βάση τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς.

Τρίτον, ίσως και σοβαρότερο, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στο «έλεος» των ελεγκτών της Εφορίας, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να απορρίψουν οποιαδήποτε επαγγελματική δαπάνη που στο εξής δεν μειώνει μόνο το φόρο εισοδήματος, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Αλλά… πώς θα ξαναγεννηθεί και το «φακελάκι»;

Δεν κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας όμως, από τα πιο επίσημα χείλη ανθρώπων με τεράστια πείρα επί των εργασιακών και ασφαλιστικών ζητημάτων, τα ανήκουστα πειράματα της κυβέρνησης φέρνουν ακόμη:
- άμεση περικοπή κατά μέσο όρο 20% των νέων συντάξεων
- μείωση των παλαιών συντάξεων 20% μετά το 2018, αμέσως μετά την «απελευθέρωση» από το τρίτο Μνημόνιο
- άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για περίπου 100.000 συνταξιούχους και πλήρη κατάργησή του από το 2019
- μείωση των εφάπαξ κατά μέσο όρο 10%
- μείωση των μερισμάτων των συνταξιούχων 30%.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, αλλά το νέο Ασφαλιστικό που ονειρεύεται κυβέρνηση αφανίζει οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία στη χώρα, διώχνει επενδύσεις, καθιστά όνειρο την ανάπτυξη, αυξάνει την ανεργία καθώς οδηγεί σε νέο γύρο λουκέτων όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει και στέκονται ακόμη όρθιες μετά από επτά χρόνια κρίσης, εξαϋλώνει τους νυν συνταξιούχους και δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να βγει στη σύνταξη...

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: