Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν είναι τα μεγαλύτερα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που ξεκίνησαν και συνεχίζουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, η Ρωσία, γιατί ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής, για το ποιων χωρών τα μονοπώλια θα κερδίσουν από το παζάρι που είναι σε εξέλιξη.

Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της συνθήκης του Δουβλίνου, που εφαρμόζοντας τη Σέγκεν προβλέπουν συνοριακούς ελέγχους, δίνοντας πράσινο φως για κλειστά σύνορα, φράχτες, πλαφόν προσφύγων, hot spots, την ίδια ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το ΝΑΤΟ για το Αιγαίο.
Η μεταφορά προσφύγων στο Νομό μας δεν αποτελεί μέτρο για να βοηθηθούν στην μετακίνηση τους προς τις χώρες προορισμούς τους. Αποτελεί μέτρο αντιμετώπισης του επερχόμενου εγκλωβισμού τους στην χώρα μας.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας γι αυτό ευθύνη της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την καταγραφή και τη μετεγκατάστασή τους στις χώρες που επιθυμούν, με διαδικασίες που δεν θα προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Τα περίφημα hot spots αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών-μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν. Στην πραγματικότητα γίνονται στρατόπεδα εγκλωβισμού ψυχών. Με αυτή την έννοια διαφωνούμε με τη δημιουργία τους.
Αντίθετα επιβάλλεται να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι εντελώς προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη αποκλειστικά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι Δήμοι δεν έχουν ούτε το προσωπικό, ούτε τους πόρους, για να αναλάβουν τέτοια ευθύνη.
Σε αυτούς τους χώρους να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.
Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων.
Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας των ΜΚΟ, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια αρκετές απ’ αυτές με ύποπτο και επικίνδυνο ρόλο, παρεμβαίνοντας στην υποδοχή – περίθαλψη – φιλοξενία – μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.
Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους και τέλος να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορεί να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.
Είναι επιτακτική ανάγκη να απομονωθεί κάθε ρατσιστική, σκοταδιστική ιδεολογία που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν ανθρώπους υποδεέστερης κατηγορίας εξαιτίας της φυλής ή της θρησκείας τους. Οι συνεχιστές της ναζιστικής ιδεολογίας προβάλουν το μίσος για να κρύψουν ότι συμφωνούν μέχρι κεραίας με τις γενεσιουργές αιτίες των πολέμων, για να κρύψουν ότι συντάσσονται πίσω από συγκεκριμένα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, και η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Άμεσα να αποχώρησουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καμιά συμμετοχή στις στρατιωτικές αποστολές που εξαγγέλθηκαν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό. Να καταργηθούν η Σέγκεν, η FRONTEX, οι κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3 και οι άλλοι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί καταστολής μεταναστών. Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Ο λαός κάθε χώρας μπορεί να λύσει μόνος του τα προβλήματά του.
Ηγουμενίτσα 09/03/2013

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηγουμενίτσας
Δώρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: