Μ. Τζούφη:«Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, γιορτάζουμε και διεκδικούμε μαζί»

Στις 8 Μάρτη γιορτάζουμε τις μέχρι τώρα κατακτήσεις των γυναικών και τους αγώνες για ισότητα και έμφυλη δικαιοσύνη και παράλληλα διεκδικούμε τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών που προκύπτουν απο μια κοινωνία οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Ο επετειακός εορτασμός και αναστοχασμός αφορά όλες τις γυναίκες του πλανήτη και την κάθε γυναίκα ξεχωριστά στις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής της, τη γυναίκα εργάτρια, τη γυναίκα αγρότισσα, τη γυναίκα επιστημόνισσα, τη γυναίκα μετανάστρια, τη γυναίκα μητέρα, τη γυναίκα ΑμεΑ.

Γιορτάζουμε την μετά από συνεχείς αγώνες βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην πολιτική. Το δικαιωμά της να εκλέγει και να εκλέγεται. Τη συμμετοχή της σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αλλά και θέσεις πολιτικής εκπροσώπησης. Αναστοχαζόμαστε όλες τις γυναίκες που ενώ «πολέμησαν» την πατριαρχία και κατέκτησαν την ισότητα στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, την πολιτική εξακολουθούν να αποτελούν τα πρώτα θύματα των εργασιακών διακρίσεων εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ανασφάλιστης εργασίας, ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού και έμφυλης βίας.
Στο σύνολο της Ευρώπης και ειδικά στη χώρα μας, οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν, ανέκοψαν και  ανέστρεψαν τη μακροχρόνια τάση για βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αμειβόμενη εργασία, ενώ συντελέστηκε μια σύγκληση προς τα κάτω σχετικά με την ανισότητα των φύλων, την απασχόληση, την ανεργία, τους μισθούς και τη φτώχεια.
Αυτή την πορεία καλείται να αντιστρέψει η σημερινή κυβέρνηση, με θετικό πρόσημο μάλιστα για τις γυναίκες. Στην κατεύθυνση αυτή η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων κατάφερε να εξασφαλίσει πόρους ώστε να κρατηθούν όρθιες και ανοιχτές οι δομές κατά της βίας των γυναικών, ενώ καταβάλλει και συντονισμένες προσπάθειες για την κύρωση της συνθήκης της Κωνσταντινούπολης.
Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, οι γυναίκες  βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές του αγώνα διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και προσφέροντας την αλληλεγγύη τους στα θύματα της κρίσης. Επιπλέον σήμερα είναι έντονη και συγκινητική η παρουσία εθελοντριών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων της Ελλάδας. Η απίστευτη δοκιμασία που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες και άνδρες, έχει κινητοποιήσει την Ελλάδα της ανθρωπιάς, που δίνει μάχη διασώζοντας πρόσφυγες και προσπαθώντας να τους προσφέρει τροφή και στέγη.
Η 8η Μάρτη εκτός από μέρα γιορτής για τις γυναίκες και τιμή για τους αγώνες τους πρέπει να είναι και μέρα αναστοχασμού, μέρα δράσης και διεκδίκησης, με στόχο να οικοδομηθεί μια  Ευρώπη απαλλαγμένη από τις κυρίαρχες σχέσεις εξουσίας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: