Εννέα γαλάζιες σημαίες σε παραλίες της Ηπείρου

Εννέα γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν φέτος σε αντίστοιχες παραλίες της Ηπείρου!
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς των τελευταίων ετών, γεγονός που αναβαθμίζει την εικόντα της περιοχής στο γίγνεσθαι της παγκόσμιας περιβαλλοντικής προστασίας.
Οι περισσότερες γαλάζιες σημαίες, συνολικά πέντε, θα κυματίζουν στην Πρέβεζα και συγκεκριμένα στην Κυανή Ακτή, το Μονολίθι, την παραλία Τσούκες, την παραλία Πλατάνια και την Μέγα Άμμο (περιοχή Βράχου).

Δύο Γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν στην Πάργα και συγκεκριμένα στη Λούτσα και τον Βάλτο.
Άλλες δύο τέλος, θα κυματίζουν στην Θεσπρωτία, στην παραλία του Δρεπάνου και την Μέγα Άμμο.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος με αφορμή τη βράβευση, σημειώνει ότι η περιοχή, διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της χώρας μας τόσο από άποψη ομορφιάς τοπίου όσο και ποιότητας υδάτων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλω να τονίσω ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε σε κάθε παραλία του Δήμου μας να κυματίζει Γαλάζια σημαία.
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: