Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας: Βραβεία αριστείας έφερε ο Πανελλήνιος διαγωνισμός φυσικών δημοτικού «Αριστοτέλης» 2016

Το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, όπως είχε ενημερώσει με προηγούμενη ανακοίνωση, έλαβε μέρος, με μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, στις 17 Μαρτίου 2016 στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικών δημοτικού «Αριστοτέλης» 2016. Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώθηκε από  το Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα φυσικής,  με την ευκαιρία της ανακήρυξης από την  UNECO του έτους 2016 ως  «ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ».
Οι μαθητές μας, οι οποίοι έλαβαν  μέρος, όπως είχαμε ήδη ανακοινώσει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, πέτυχαν  σημαντικά  αποτελέσματα, ενώ μετά από επιλογή που έγινε, με βάση την αξιολόγηση των γραπτών των μαθητών, συνέχισαν στη δεύτερη φάση πανελλήνιας εμβέλειας, όπου και τώρα έχουμε τη χαρά να σας ανακοινώσουμε ότι κατέκτησαν  βραβεία αριστείας και εύφημους μνείες.
Συγκεκριμένα, ο μαθητής της Στ΄ τάξης, Κάντας Φώτης κατέκτησε τρίτο βραβείο αριστείας, ενώ έξι (6) μαθητές μας βραβεύτηκαν από την Πανελλήνια Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού με Εύφημον Μνεία.  Οι μαθητές αυτοί είναι: Κωστή Αγγελική (Ε΄ Τάξη), Λουτσάρης Μιχάλης (Ε΄ Τάξη), Παπάζογλου Απόστολος (Ε΄ Τάξη), Λιώνη Ειρήνη (ΣΤ΄ Τάξη), Βασιλείου Νικόλαος (ΣΤ΄ Τάξη), Τσάτσας Λεωνίδας (ΣΤ΄ Τάξη). Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά αυτά αλλά και στις οικογένειές τους. Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί από το σχολείο μας με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους (Σεπτέμβριος 2016).
Επισημαίνουμε δε ότι, η συμμετοχή των μαθητών σε αυτόν τον  Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Αριστοτέλης» 2016, δεν στόχευε στην όποια συγκυριακή βαθμολογική κατάταξή τους, ούτε οι καλές επιδόσεις ήταν αυτοσκοπός. Η συμμετοχή τους στόχευε στην εξοικείωσή τους με ένα περιβάλλον άμιλλας, ευρύτερο του σχολείου τους, με συνθετικές ερωτήσεις αυξημένης κατά κανόνα δυσκολίας, οι οποίες περιείχαν απαραίτητα και ερωτήσεις πειραματισμού, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς πρακτικές της εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες. Γι’ αυτό και δεν απαιτούνταν ειδική προετοιμασία των μαθητών για τον διαγωνισμό αυτό, αλλά ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης, με βάση τις υπάρχουσες γνώσεις και δεξιότητες, που αποκόμισαν οι μαθητές στο μάθημα  των Φυσικών επιστημών και τη δυνατότητά τους να τις χρησιμοποιούν κατάλληλα, ώστε να ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές δεν αντιμετωπίζουν πια τα φυσικά φαινόμενα τυχαία και αποκομμένα από την πραγματικότητα, αλλά καλούνται με μεθοδικό τρόπο να παρατηρήσουν και να καταγράψουν την εξέλιξή τους και να μάθουν να οργανώνουν τις παρατηρήσεις τους, ώστε να ερμηνεύουν σωστά τον κόσμο γύρω τους, χωρίς προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες.
Με το πέρας του διαγωνισμού, αισθάνομαι, επίσης, την ανάγκη να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα τμήματα της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας, κ.κ. Θεολόγου Στέφανο, Μπάζιου Γιαννούλα, Κωνσταντάκου Γεωργία και Μυριούνη Δωροθέα, γιατί με τη στάση τους και τη βοήθειά τους, οδήγησαν τα παιδιά με επιτυχία σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Διευθυντής του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας

Γεώργιος Κύλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: