«Κτηματολόγιο» για τις περιουσίες τους προανήγγειλαν οι «Τσάμηδες»!

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και τις προκλήσεις τους οι «Τσάμηδες», οι οποίοι φαίνεται ότι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε να διεκδικήσουν πιο ενεργά τις περιουσίες που κατ’ αυτούς είχαν οι πρόγονοί τους στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσπρωτία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το tovima.gr. σύμφωνα με δημοσίευμα της συνήθως έγκυρης ιστοσελίδας Balkan Insight, η κοινότητα των Τσάμηδων στην Αλβανία ετοιμάζεται να δημιουργήσει, για πρώτη φορά, βάση δεδομένων (σσ. θα μοιάζει με ένα είδος κτηματολογίου) για τις περιουσίες στην Ελλάδα. Σε αυτή τη βάση δεδομένων θα συγκεντρωθούν όλα τα διαθέσιμα έγγραφα.
Ο επικεφαλής της ένωσης των Τσάμηδων Αμπάζ Χόντο δήλωσε στο Balkan Insight ότι το περασμένο Σάββατο υπεγράφη ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας (PDIU) του Σπετίμ Ιντρίζι που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Όπως πρόσθεσε, η καταγραφή των ντοκουμέντων θα ξεκινήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κατά τον κ. Χόντο, η καταγραφή θα περιλαμβάνει και τις περιοχές των περιουσιών των Τσάμηδων στην Ελλάδα. Θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια να συνεισφέρουν στη βάση δεδομένων και Τσάμηδες που έφυγαν από την Ελλάδα προς την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει με την αποστολή ερωτηματολογίου στα μέλη της κοινότητας. Οι απαντήσεις και τα έγγραφα που θα συγκεντρωθούν θα ενταχθούν σε μία online βάση δεδομένων. Η κίνηση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει νέες εντάσεις στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις.







1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τοτε και εμεις ως Ελληνες να κανουμε το ιδιο.. Προτείνω να ξεκινήσουμε απο την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και να διεκδικήσουμε την μισή υφήλιο.. Τι γελοιότητες ειναι αυτές βρε παιδια?? Και τους αφήνετε έτσι?