Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Οικονομικό Απολογισμό Περιφέρειας Ηπείρου για το 2015

Η οικονομική διαχείριση της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία  για το έτος 2015,  συνεχίζεται να κινείτε πλήρως στη λογική των μνημονίων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Κάθε χρόνο και λιγότερα είναι τα έσοδα που εισρέουν στα ταμεία της Περιφέρειας. Τα έσοδα χρήσης ανέρχονται στα 26.385.026 ευρώ, είναι μηδαμινά , και δεν φτάνουν τα χρήματα παλιότερα που έπαιρνε μία Νομαρχία. (πριν το 2011)

Φαίνονται αυξημένα γιατί προστέθηκαν οι πόροι από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ποσό 41.335.225 ευρώ.
Τα έσοδα από ΚΑΠ ανέρχονται μόλις στα 15.623.194 ευρώ , για λειτουργικές ανάγκες , κάθε χρόνο είναι και λιγότερα , τα δε έσοδα από επενδύσεις ανέρχονται μόλις στα 7.984430 ευρώ, έσοδα που στη πλειοψηφία τους δίνονται στους κεφαλαιοκράτες της περιοχής και όχι μόνο, εξυπηρετώντας την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Ισχύει απόλυτα η εκτίμηση ότι στη Περιφέρεια Ηπείρου οι αστικές δυνάμεις παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις εκφράζονται με ενιαία στρατηγική.
Εκφράζεται απόλυτα στη στήριξη της Περιφερειακής αρχής στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, -καμία αντίδραση στη περικοπή των πόρων κατά 65%, και αντίθετα στη στήριξη της Αντιπολίτευσης στην Περιφερειακή αρχή μιας και το κόμμα τους τώρα είναι κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή υλοποιεί κατά γράμμα τις κατευθύνσεις που για να είμαστε ειλικρινείς είναι κατευθύνσεις εξυπηρέτησης της στρατηγικής του Κεφαλαίου.
Το βαθύτερο που θέλουν να περάσουν όλες οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης είναι να κερδίσουν την συναίνεση του λαού στην αντιλαϊκή τους πολιτική. Θέλουν το λαό χειροκροτητή της στρατηγικής του Κεφαλαίου για έξοδο από την κρίση, σε όφελος των κερδών του κεφαλαίου και στραπατσαρισμένα τα εργασιακά δικαιώματα.
Εκφράστηκε στη συζήτηση στα Περιφερειακά συμβούλια Ηπείρου για την Στρατηγική ανάπτυξης και την Έξυπνη εξειδίκευση, για το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2020,για την εξειδίκευση με την ανθρωπιστική κρίση, για τις πλημύρες, για τα αγροτικά και αλλού.
Σε αυτές τις συζητήσεις οι παρεμβάσεις σας ήταν απόλυτα ταυτόσημες και διαγκωνιζόσασταν στο ποιος είναι ο καλύτερος στη διαχείριση αυτής της ανάπτυξης που έχει ως πυρήνα την επιχειρηματικότητα την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Αυτή η απόλυτη σύμπνοια εκφράζεται ποιο ανοιχτά από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ από όταν έγιναν κυβερνητική πλειοψηφία, και ειδικά όταν παραβρίσκεται η κ. Γεροβασίλη στις συνεδριάσεις του Π.Σ. (στις λίγες είναι αλήθεια που παραβρίσκεται)
Οι βασικές άξονες της στρατηγικής των αναδιαρθρώσεων έχουν προχωρήσει στη Περιφέρεια και σε όλους τους Δήμους της περιοχής. Το πολιτικό προσωπικό πχ Καχριμάνης , Γεροβασίλη, Ζάψας κλπ που είναι εκλεγμένοι είναι μεγαλοστελέχη των κομμάτων τους, έμπειροι και έχουν σοβαρή συνεισφορά.
Στηρίζεται τη λογική της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων με λιγοστούς πόρους. Με την λογική ότι είναι ανίκανο το κεντρικό κράτος πχ όπως λέει ο Καχριμάνης για το Υπουργείο Γεωργίας ,για τους βοσκοτόπους και τα αρδευτικά έργα, (βγάζοντας λάδι την κυβερνητική πολιτική και την ΚΑΠ) περπατάτε και πιάνει, την λογική της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, και πόρων.
Το βαθύτερο είναι ότι όλοι σας θέλετε να εξοικονομήσετε πόρους για τους επενδυτές. Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, κόβει για τις λαϊκές ανάγκες και μπουκώνει με ζεστό χρήμα τους μεγαλοκαρχαρίες.
Στηρίζεται την στρατηγική της επιχειρηματικότητας, είτε με άμεση ένταξη έργων υποδομής που εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες, είτε επιχορηγώντας τους μέσω διαφόρων αναπτυξιακών προγραμμάτων, η και ακόμη μέσω των ιδιωτικοποιήσεων τομέων, υπηρεσιών(χαιρετίσατε την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου και στενοχωρηθήκατε γιατί αργεί η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων), η φιλέτων γης.
Από το πρόγραμμα των επενδύσεων τα [περισσότερα χρήματα δίνονται στους εργολάβους γι συγκοινωνιακά ‘έργα και δρόμους δεν ‘έχουμε, τα δε περισσότερα από αυτά γίνονται παραγκωνίζοντας το Π.Σ. ,μόνο με αποφάσεις του Περιφερειάρχη.(ΣΑΕΠ 530, 030 Κ.Α.)
Έρχονται μόνο στην ΟΕ για να διαχειριστεί ήδη ειλημμένες αποφάσεις του κ. Περιφερειάρχη .
Όσο αφορά στο ΠΤΑ εκεί υπάρχει πλήρης σκότος για το ΠΣ και τους συμβούλους του.
Σε σύνολο 40 εκ. δίνονται απευθείας στους μεγαλοκαρχαρίες επενδυτές πάνω από 24 εκ (ΣΑΕΠ 018/8) ΔΗΛ. ΠΆΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 60% των πόρων του Ταμείου και αν υπολογιστούν και οι αποφάσεις για ένταξη έργων του Περιφερειάρχη (ΣΑΕΠ 030, 530)
ΣΑΕΠ 030: 5,461,269
ΣΑΕΠ 530: 4,932,554
Ουσιαστικά το σύνολο των πιστώσεων του ΠΤΑ πάει στους κεφαλαιοκράτες της περιοχής και όχι μόνο.
Αναδεικνύεται περίτρανα αυτό που τονίζει η ΛΣ και το ΚΚΕ ότι ο Καλλικράτης έγινε για να εξυπηρετεί καλύτερα τις σύγχρονες ανάγκες του Κεφαλαίου.

Έχετε δημιουργήσει ένα τεράστιο πελατολόγιο με απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγο καιρικών συνθηκών, με την μεταφορά των μαθητών, με την συντήρηση του μηχανικού εξοπλισμού. Δεν υπάρχει συνεδρίαση της ΟΕ , ακόμα και κατακαλόκαιρο που δεν δίνονται χρήματα για έκτακτες ανάγκες. Για την μεταφορά των μαθητών δίνετε τεράστια ποσά , θα μπορούσε να υλοποιηθεί άμεσα η πρόταση μας για την δημιουργία Φορέα Δημόσιων Συγκοινωνιών, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του λαού, δωρεάν για όλους και φυσικά ασφαλής.

Φέρατε για ψήφιση το νέο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020. Αιρεσιμότητες. (Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης , Στρατηγική για την κοινωνική Ένταξη και τους ΡΟΜΑ.)
Από κοινού όλες οι παρατάξεις του ευρωμονόδρομου ( Πλειοψηφία –ΝΔ, Αξιωματική αντιπολίτευση-ΣΥΡΙΖΑ, και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στηρίξατε την στρατηγική που έχει καθορίσει η περιφερειακή αρχή από το 2011 και συμπληρώνεται από την επιδίωξη όπως γράφουν, για υλοποίηση μια στρατηγικής <Έξυπνης Εξειδίκευσης > εστιασμένης σε επιλεγμένους κλάδους στους οποίους η περιφέρεια διαθέτει τα πιο ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δηλαδή εκεί που το Κεφάλαιο έχει την μεγαλύτερη κερδοφορία.
Οι τομείς αυτοί είναι
1. Πρωτογενής τομέας- μεταποίηση –αγροδιατροφή-γαστρονομία.
2. Βιομηχανία της εμπειρίας: Τουρισμός , Πολιτισμός και Δημιουργική Οικονομία.
3. ΤΠΕ και νεανική Επιχειρηματικότητα.
4. Υγεία και Ευεξία.(Τουρισμός στην υγεία)
Υλοποιείται αρκετά προγραμμάτων της ΕΕ Διασυνοριακής συνεργασίας , προγράμματα άυλων ενεργειών, που χρηματοδοτούν συνειδητά προπαγανδιστές της πολιτικής της ΕΕ και δημιουργείται μία ελίτ εργατικής αριστοκρατίας (ταξίδια, τραπεζώματα κα). Σε όλα αυτά τα προγράμματα έχουμε αντιταχτεί.

Δεν απαιτείται την θεσμοθετημένη σταθερή κρατική χρηματοδότηση με το επιχείρημα ότι η πατρίδα κινδυνεύει και πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Το ΠΔΕ στη πράξη έχει καταργηθεί, για το 2014 και για το2015 μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία εκταμίευση.
Προωθείται και στηρίζεται την ανταποδοτικότητα και την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με κάθε λογής φόρους και τέλη.
Διεκδικείται ενισχυμένο ρόλο των περιφερειών στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα το 40%των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στις περιφέρειες , την διαχείρισης των προγραμμάτων από τις περιφέρειες και τους δήμους για την ανθρωπιστική κρίση, ειδικά κίνητρα για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας κα.
Στηρίζεται το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη και με διάφορες προτάσεις προσπαθείτε να το βελτιώσετε.
Πρωτοστατείτε στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, συναντάς στη Περιφέρεια όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ακόμη και την κοινωφελή εργασία, η απλήρωτη εργασία είναι πλέον μόνιμο καθεστώς στην ΕΤΑΝΑΜ και στην Ήπειρος ΑΕ.
Στη κοινωνική πολιτική στηρίζεται την συγχρηματοδότηση των κοινωνικών δομών που σημαίνει ανταποδοτικότητα στις κοινωνικές δομές , παραπέρα απαλλαγή του κράτους από την χρηματοδότηση και την σύμπραξη με τους ιδιώτες .
Παρεμβαίνετε στα ζητήματα υγείας με απαίτηση την θεσμοποίηση και την πιστοποίηση της πλήρης ιδιωτικοποίησης. Στα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση μιλάτε για δομές ιατρικής φροντίδας έξω από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Χειροκροτήσατε την απόφαση της κυβέρνησης να προσλαμβάνει η περιφέρεια και οι δήμοι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων.

Μεγαλώνει το δίκτυο των διαφόρων ΚΟΙΝΣΕΠ.
Στα έργα ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων εμπλέκεται ενεργά Το ΔΙΑΖΩΜΑ του Μπένου , πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ
Σε επίπεδο περιφέρειας προετοιμάζεται το έδαφος ιδεολογικά και πολιτικά να περπατήσουν διάφορες αναδιαρθρώσεις που δυσκολεύονται σε κεντρικό επίπεδο. Προχωράτε τις ιδιωτικοποιήσεις με γοργούς ρυθμούς κυρίως τομέων διαχείρισης απορριμμάτων με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού.
Όλο το κύκλωμα διαχείρισης απορριμμάτων περνά στους ιδιώτες. Έχουν ιδιωτικοποιηθεί όλοι οι ΦΟΣΔΑ, έχει δοθεί με ΣΔΙΤ το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών Αποβλήτων, έχει προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος για την κατασκευή του, και είναι ιδιωτικοποιημένοι όλοι οι ΣΜΑ, κα.


Ζητήματα που ιεραρχούμε
1. Προγράμματα Ανεργίας και φτώχειας. Βασικά εργαλεία χειραγώγησης και ενσωμάτωσης. ΑΥΤΉ την περίοδο έχουν συσταθεί οι συμπράξεις διαχείρισης αυτών των προγραμμάτων και άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος.
2. Τομέας <κοινωνικής Οικονομίας.> Η κατεύθυνση είναι για πιο γενικευμένη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού. Ήδη στη κοινοπραξία διαχείρισης της φτώχειας εμπλέκονται μαζί με τους Δήμους , ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ (πχ κιβωτός στο δήμο Παγωνιού).
3. Παρακολούθηση ΣΕΣ-ΠΕΠ . Έχει ήδη αρχίσει η ένταξη έργων από τον περιφερειάρχη χωρίς να ρωτάται καθόλου το Π.Σ.. Ήδη έχει προενταχθεί η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων –θεάτρων με φορέα διαχείρισης το ΔΙΑΖΩΜΑ του Μπένου, και αρκετά έργα αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών.
4. Παρέμβαση στους εργαζόμενους της Περιφερειας και των Δήμων.
5.Αυτό το διάστημα παίρνουμε πρωτοβουλίες με
άξονα
Την ενίσχυση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, την πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανταποδοτικότητα. Παρακολουθούμε την κατάσταση με τις κοινωνικές δομές. Όπως από κοντά παρακολουθούμε με προτεραιότητα τα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση και τους ΡΟΜΑ.
Την Πυροπροστασία, και την αντιπλημμυρική προστασία. Αναδεικνύουμε τα ζητήματα αυτά με εισηγήσεις, ερωτήσεις, επερωτήσεις στο Περιφερειακό και δημοτικά Συμβούλια.
Προβλήματα με ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα σε καθαριότητα , καθαρίστριες σχολικών μονάδων ,και Παιδικών σταθμών.
Προβλήματα με την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, την διεκδίκηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους για όλους, την χρηματοδότηση τους από το κράτος.
Πρωτοβουλίες γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων και του υδάτινου δυναμικού.
Τους μήνες του καλοκαιριού πρωτοβουλίες με επίκεντρο τη θέση μας για το τουρισμό ως κοινωνικό δικαίωμα των εργαζομένων.
πρωτοβουλίες για φοιτητική στέγη και σίτιση.(ΑΕΝ Πρέβεζας κα)
Το προσφυγικό και τα προβλήματα που ανακύπτουν στα λεγόμενα κέντα φιλοξενίας αλλά και στους κατοίκους των περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: