ΚΚΕ: Νέα ντοκουμέντα στη Βιβλιοθήκη / Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης»

Πρόσβαση για ερευνητές και αναγνώστες σε 6.050 καινούργια έγγραφα
Με πλήθος νέων ντοκουμέντων εμπλουτίστηκε το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη / Αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ). Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το ΕΚΧΦ περιμένει και πάλι μετά τις θερινές διακοπές όσους θέλουν να μελετήσουν την ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.


Το ηλεκτρονικό αρχείο περιλαμβάνει ντοκουμέντα τα οποία φτάνουν πλέον τις 101.104 σελίδες. Πρόσφατα προστέθηκαν 6.050 καινούργια έγγραφα, πολλά εκ των οποίων δημιουργούν μια καινούργια υποενότητα, σχετική με τους κομμουνιστές στις φυλακές και τις εξορίες, από την ίδρυση του κόμματος έως την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Πρόκειται για πολύτιμες αποχαιρετιστήριες επιστολές μελλοθανάτων, διάφορες ονομαστικές καταστάσεις φυλακισμένων και εξορίστων, σημειώσεις και ανοιχτές επιστολές πολιτικών κρατούμενων και χειρόγραφες μπροσούρες, από τις μεγαλύτερες φυλακές και τους τόπους εξορίας. Σημειώνεται ότι κατόπιν παραχώρησης των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), στη διάθεση των ερευνητών είναι και ένα τμήμα των αρχείων της διοίκησης των Φυλακών Αίγινας, που περιέχει σχετικούς φακέλους γνωστών κομμουνιστών όπως του Πέτρου Ρούσσου, του Παντελή Σίμου-Καραγκίτση, του Θανάση Κλάρα (Άρη Βελουχιώτη), του Γιώργη Τρικαλινού, του Θόδωρου Μάγγου (πέθανε κρατούμενος στην Ακροναυπλία το 1942), του Κώστα Τσάκου (Καπετάν Πολικού) κ.ά., από την περίοδο του Μεσοπολέμου και μέχρι το 1963.

Με σπάνια ντοκουμέντα έχουν ενισχυθεί και οι άλλες ενότητες του ηλεκτρονικού αρχείου, ως αποτέλεσμα της ανάκτησης υλικού από τις λάσπες μετά την καταστροφική πλημμύρα του 1994, αλλά και των προσπαθειών των φίλων του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ να βρουν και να δωρίσουν στο ΚΚΕ αρχειακά υλικά.

Το ΕΚΧΦ βρίσκεται στην οδό Χαρίλαου Φλωράκη 6 (πρώην Πυθίας) στο Χαλάνδρι. Όσοι ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 6851.129, στο φαξ 210 6899.566 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekxf@otenet.gr. Αναλυτικές πληροφορίες για τη λειτουργία του και το υλικό που φιλοξενεί βρίσκονται αναρτημένες και στην ιστοσελίδα του (www.ekxf.gr).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα σπάνιου αρχειακού υλικού είναι ντοκουμέντα από τις εξής χρονολογικές περιόδους:

* Πριν από το 1918, δηλαδή πριν από την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ):
i. η πλούσια σειρά τευχών του περιοδικού «Νουμάς», όσο και πολλές σπάνιες εκδόσεις όπως π.χ. «Τα αίτια του Παγκοσμίου Πολέμου» του Κάρολου Χέλφεριχ (1915). Ο τελευταίος ήταν από τις «κεφαλές» του γερμανικού ιμπεριαλισμού, που ανάμεσα σε άλλα διετέλεσε και για πολλά χρόνια διευθυντής της εταιρείας Σιδηροδρόμων της Βαγδάτης στην Κωνσταντινούπολη και μέλος του διευθυντηρίου της Deutsche Bank.
ii. «Στατιστική του Βιλαετίου Θεσσαλονίκης» (1910) του ελληνικού υπουργείου Στρατιωτικών.
      
Περίοδος Μεσοπολέμου
i. οι συγκλονιστικές «Αναμνήσεις από το Καλπάκι» του Χρ. Ριζόπουλου-Πάτρα, 1933
ii. η «Πρωτομαγιά» του «Σοσιαλιστικού Βιβλιοπωλείου», Αθήνα 1923
iii. τα τεύχη του «Le Populair» (όργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας) των χρόνων 1936/37
iv. η εφημερίδα των Αρμενίων της Ελλάδας «Η Φωνή του Λαού» («Ζογοβουρτί Τσαΐν») 1930-31, με εκδότη τον κομμουνιστή Μηνά Μαρτικιάν - Κόκκινου, προσφορά του εγγονού του στο αρχείο του ΚΚΕ.

Περίοδος της Εθνικής Αντίστασης
Έχουν προστεθεί τεύχη σε πολλά προϋπάρχοντα έντυπα, κυρίως συνδικαλιστικών, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Προστέθηκαν και νέοι τίτλοι όπως π.χ. η «Ελεύθερη Λέσβος» και το «Εθνικό Εγερτήριο» του ΕΑΜ Λασιθίου.

Περίοδος 1945-49
i. Ενισχύθηκε σημαντικά με συνδικαλιστικά έντυπα από διάφορες πόλεις και κλάδους, ακόμα και με νέους τίτλους όπως η «Παντριατατική». Καινούργιοι τίτλοι είναι μεταξύ άλλων και ο «Σκαπανεύς της Μακρονήσου», καθώς και διάφορα έντυπα της Κρήτης.
ii. Η λιγότερο γνωστή στον ευρύτερο κόσμο πολιτιστική δουλειά στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ) φωτίζεται και από το νέο απόκτημα του ΕΚΧΦ με τίτλο «Στο σταυροδρόμι της Πυρσόγιαννης (και άλλα τρία μονόπρακτα)», έκδοση «Ν. Γενιάς» (Ελεύθερη Ελλάδα, Αυγ. 1949). Πρόκειται για το σχεδιασμένο ως πρώτο τεύχος της σειράς «Η μικρή βιβλιοθήκη της ΕΠΟΝ», που θα ασχολούνταν με «...την ψυχαγωγία στρατού και λαού». Στην ίδια περίοδο ανήκουν και τα έξι τεύχη της σειράς «Καινούργια Χρονιά - Πολιτική Εγκυκλοπαιδική Λαϊκή Επιθεώρηση» (1945-46), αλλά και η ειδική έκδοση του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου αφιερωμένη στην 28η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης (1917-1945) όπου αρθρογραφούν οι Νίκος Καζαντζάκης, Γιάννης Κορδάτος, Άγγελος Αγγελόπουλος, Νίκος Κιτσίκης, ο αντιστράτηγος Αλέξανδρος Οθωναίος και ο Μάρκος Αυγέρης.

Περίοδος 1950-1967
Πολλά υλικά είναι αυτά που αφορούν στο ναυτεργατικό κίνημα και τη ναυτιλία. Έχουν προστεθεί όμως και πολλά βιβλία, όπως, για παράδειγμα, το «Αντίλαλοι από τα Κάτεργα», έκδοση Λαϊκός Αγώνας, Βουδαπέστη 1963, όπου συγκεντρώθηκαν τόσο οι «Ματωμένες Βίβλοι» από τα κάτεργα στην Ελλάδα, όσο και λογοτεχνικά έργα που σχετίζονται με τις απηνείς διώξεις των κομμουνιστών και των ιδεών τους. Ξεχωριστά πρέπει να αναφερθούν τα φύλλα του «Ελεύθερου Δεσμώτη» των πολιτικών κρατούμενων της Αίγινας.
Σημαντικά εμπλουτίστηκε και η ενότητα της πολιτικής προσφυγιάς όπου προστέθηκαν πάρα πολλά φύλλα, κυρίως στη «Νέα Ζωή» (Ρουμανία) και στο «Νέο Δρόμο» (ΕΣΣΔ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: