“Ο ζωγράφος Γεώργιος Ροϊλός και η ιστορική ειδησεογραφία”

Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο
Η έκθεση «Ο ζωγράφος Γεώργιος Ροϊλός και η ιστορική ειδησεογραφία» εγκαινιάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Η έκθεση παρουσιάζει μια μικρή ενότητα δώδεκα έργων του Ροϊλού με ιστορικό περιεχόμενο, που προέρχονται από διάφορα μουσεία της χώρας μας, καθώς και πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες που θα εστιάζουν σε τρεις βασικούς άξονες:
Α) Ο ζωγράφος και η εποχή του, Β) Τα ιστορικά γεγονότα που αποθανάτισε με την τέχνη του, και Γ) Η τέχνη της Συντήρησης: τα μυστικά της και η σημασία της στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η ιστορικός της Τέχνης δρ. Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, επίτιμη διευθύντρια Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος ΔΣ του Ιδρύματος Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα.
Αφορμή για την έκθεση στάθηκε η επιστροφή στο Μέτσοβο του μνημειώδους έργου του Ροϊλού «Η μάχη των Φαρσάλων» (φωτο) ύστερα από την δεκάμηνη απουσία του για συντήρηση στα Εργαστήρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Την περιπέτεια της αποκατάστασης και συντήρησης του έργου θα αναπτύξει με ομιλία του ο διευθυντής του Τμήματος Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης Μιχάλης Δουλγερίδης.
Η έκθεση που θα έχει εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα, θα πλαισιωθεί με ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και την έκδοση ενός εκπαιδευτικού οδηγού για νέους της συγγραφέα και παιδαγωγού Μαρίζας Ντεκάστρο.
Διάρκεια έκθεσης: 24 Σεπτεμβρίου 2016 – 9 Ιανουαρίου 2017
Ώρες λειτουργίας:  10.00 – 16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: