Δήλωση Δημάρχου Ηγουμενίτσας για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

O Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Ιωάννης Λώλος, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας:
«Η Μικρά Ασία υπήρξε τόπος γραμμάτων, τεχνών αναδεικνύοντας λαμπρές προσωπικότητες όπως ο Όμηρος και ο Ηρόδοτος, αλλά και Αγίους της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Η Ήπειρος αποτέλεσε “καταφύγιο” Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας που γλίτωσαν την ολοκληρωτική σφαγή και την εκδικητική μανία του Τουρκικού Κράτους.
Η Μικρασιάτισσα συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου που έζησε τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της προσφυγιάς, έγραψε με τον πλέον ποιητικό τρόπο στο βιβλίο της με τίτλο «Ματωμένα χώματα » «Είδα κομμένα δέντρα που μάχονταν ν’ ανθίσουνε μέσα σε σκοτεινούς τάφους. Είδα πληγωμένα θεριά που παλεύανε ίσαμε την ύστατη πνοή τους να ζήσουνε. Μα σαν τη βουλή τ’ ανθρώπου να παλεύει για τη ζωή, δε γνώρισα άλλη.»
Σεβόμενοι λοιπόν την ιστορία του έθνους μας, τιμούμε την σημερινή ημέρα ως Ημέρα Μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που σφαγιάστηκα από το Τουρκικό καθεστώς. Οφείλουμε δε να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε τις μνήμες και την ιστορία στις νέες γενιές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: