Μονάδα απορριμμάτων στην Ηπειρο από την ΤΕΡΝΑ

Η τρίτη σύμβαση για την ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτη στη χώρα μας υπεγράφη χθες στα Ιωάννινα. Πρόκειται για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία θα κατασκευάσει και θα λειτουργεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για τα επόμενα 25 χρόνια.
Η σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπεγράφη χθες, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα.
Η σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και οργανικά υλικά από διαλογή στην πηγή. Η ετήσια δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 105.000 τόνους.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 52,6 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο θα καταβάλει το 60% του κόστους κατασκευής (20 εκατ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί από τον ανάδοχο μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων (Alpha Bank). Η μονάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση έτος από σήμερα. Το έργο εντάχθηκε στις ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) το 2013 και αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων από 18 δήμους και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων (ενέργεια, ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο) για 25 έτη. Η κύρια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα βρίσκεται στα δυτικά της σήραγγας Αγίας Αναστασίας της Εγνατίας Οδού, στον Δήμο Δωδώνης Ιωαννίνων, σε έκταση 118,5 στρεμμάτων. Η εγκατάσταση θα αποτελείται από δύο «εργοστάσια», το ένα διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων και το άλλο διαχείρισης προδιαλεγμένων οργανικών (βιοαπόβλητα). Η μονάδα έχει σχεδιαστεί ώστε να επεξεργάζεται το λιγότερο 72.000 τόνους/ετησίως σύμμεικτα απόβλητα και 8.000 τόνους/έτος προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (με χωριστή γραμμή επεξεργασίας), με μέγιστη συνολική δυναμικότητα τους 105.000 τόνους/έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: