«Στα κάγκελα» οι Δήμαρχοι Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας με τον Περιφερειάρχη

Επικαλούμενοι λόγους ίσης αντιμετώπισης αλλά και ισόρροπης ανάπτυξης, οι Δήμοι Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, οι τρεις πρωτεύουσες δηλαδή, διεκδίκησαν από την Περιφέρεια Ηπείρου Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης! 
Όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο Σπύρος Ριζόπουλος, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ήδη «κλειδώσει» 31 εκατομμύρια ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου, με το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει εκπονήσει.
Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης όμως, που μεταφράζεται σε «ζεστό χρήμα», επιδιώκουν πλέον και οι Δήμοι Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Μάλιστα, το αίτημα διατυπώθηκε με κοινή επιστολή των τριών Δημάρχων προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.

«Με το αίτημά μας δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε και διεκδικούμε ίση αντιμετώπιση των περιοχών μας στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης της Ηπείρου, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε έργα αστικής ανάπτυξης», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι Δήμαρχοι Χρήστος Τσιρογιάννης, Χρήστος Μπαίλης και Γιάννης Λώλος. Για το λόγο αυτό θα υποβάλλουν εκ νέου αίτημα, με δεδομένο ότι όπως σημειώνουν, έχουν εδώ και καιρό αποστείλει σειρά εγγράφων προς την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης με τα οποία ζητούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Σκηνικό ρήξης!

Εντωμεταξύ, με τον απολογισμό των σημαντικών έργων στους τρεις νομούς πέραν των Ιωαννίνων, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στην κριτική που του ασκήθηκε από τους τρείς Δημάρχους για την άνιση αντιμετώπιση στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Καχριμάνης, στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου, διευκρίνισε ότι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αφορούν σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 70.000 κατοίκους, προσθέτοντας ότι για αποχετεύσεις και βιολογικούς καθαρισμούς στον Αμβρακικό και στα παράλια Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας δημοπρατούνται έργα 150 εκατομμυρίων ευρώ ενώ εκτελείται ήδη το έργο της αποχέτευσης σε Πέρδικα- Πλαταριά- Σύβοτα, προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τους τρεις Δήμους, πρωτεύουσες των νομών, πέραν των Ιωαννίνων, έκανε επίσης γνωστό ότι προβλέφθηκε Ταμείο για μικρές αστικές αναπλάσεις, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τις καθυστερήσεις που εμφανίζουν οι συγκεκριμένοι Δήμοι σε δράσεις του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν ισχύει το όριο των 70.000 κατοίκων

Απαντώντας στον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, για λογαριασμό και των άλλων Δημάρχων, ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, με επιστολή του στον τοπικό τύπο αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

«Μετά από έρευνα διαπιστώσαμε ότι δεν ισχύει το όριο των 70.000 κατοίκων αφού όλες σχεδόν οι Περιφέρειες της Ελλάδας έχουν εντάξει περισσότερους από έναν Δήμους στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και δεν εφάρμοσαν το πληθυσμιακό όριο των 70.000 κατοίκων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει εντάξει 40 Δήμους στο ΣΒΑΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εντάξει 13 Δήμους, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει εντάξει 5 Δήμους, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης έχει εντάξει 3 Δήμους, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εντάξει 2 Δήμους και συγκεκριμένα τη Λάρισα και το Βόλο (δύο πόλεις με πολύ μεγάλο πληθυσμό) και για τους οποίους ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ενέταξε μόνο το Δήμο Ιωαννιτών ο οποίος εκπόνησε Σχέδιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα χορηγηθούν τα 31 εκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται, επίσης, πως στα Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, ήταν ενταγμένοι και οι τέσσερις Δήμοι, Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει με το νέο ΕΣΠΑ. Έτσι, στο πλαίσιο όλων των παραπάνω αιτηθήκαμε εκ νέου από την Περιφέρεια Ηπείρου και τους αρμόδιους φορείς και Επιτροπές, την τροποποίηση του εγκεκριμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου 2014-2020.

Προφανώς και σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία παραμένει πολυεπίπεδη για το καλό του τόπου μας. Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως για ποιο λόγο είναι μεμπτό ένας αιρετός να διεκδικεί για τον τόπο και τους δημότες του, στα πλαίσια της ίσης αντιμετώπισης και ισόρροπης ανάπτυξης της Ηπείρου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: