Η Λογοθεραπεία στη ζωή μας

Πραγματοποιήθηκε το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο στα Γιάννενα
Πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το τριήμερο 10-12 Νοεμβρίου, το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων- Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ). Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ήταν ο διακεκριμένος θεσπρωτός λογοθεραπευτής Τάσος Μώκας, που ήταν και ο άνθρωπος που κατάφερε να φέρει τη διοργάνωσή του στην Ήπειρο.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του ΤΕΙ Ηπείρου και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στα οποία λειτουργούν Τμήματα Λογοθεραπείας και ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων και σπουδαστών. Οι θεματικές του ενότητες ήταν: Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, Διαταραχές Μάθησης, Διαταραχές Φώνησης, Διαταραχές Σίτισης, Νευρογενείς Διαταραχές Επικοινωνίας και Αναπτυξιακές 

Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας.
Στην πρώτη αυτή επιστημονική συνάντηση ήλθαν σε επαφή λογοθεραπευτές και επιστήμονες όλων των ανθρωπιστικών και ιατρικών ειδικοτήτων, οι οποίοι ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις στα θέματα της ανθρώπινης επικοινωνίας και των διαταραχών της, που αποτελούν άλλωστε και το επιστημονικό αντικείμενο της Λογοθεραπείας. 

Ταυτόχρονα, έγιναν διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων όπως του ακαδημαϊκού νευροεπιστήμονα Γεώργιου Παξινού, στρογγυλά τραπέζια ενώ παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μεγάλου αριθμού σχετικών ερευνών που διεξάγονται αυτή την περίοδο σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ραγδαία ανάπτυξη και η διάδοση της επιστήμης της Λογοθεραπείας, τα νέα επιστημονικά δεδομένα, η διεπιστημονικότητα και η συμπόρευση των λογοθεραπευτών με άλλες επιστημονικές ειδικότητες, δημιουργούν πλέον μια νέα εποχή για τη συγκεκριμένη επιστήμη, την οποία, χωρίς προκαταλήψεις, αρχίζουν να εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας τα τελευταία χρόνια.

Επίτιμο μέλος του ΣΕΛΛΕ
Παρόντες στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συνεδρίου ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος, η πρόεδρος του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου Ναυσικά Ζαβριά, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα και ο πρώην υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπέζας έχει ανακηρυχθεί, με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, επίτιμο μέλος του ΣΕΛΛΕ γιατί από τη θέση του υφυπουργού Υγείας και μετά από 15 ολόκληρα χρόνια αγώνων του κλάδου, είναι αυτός που συνέταξε και προώθησε το 2014, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο κατοχυρώθηκε το επάγγελμα του λογοθεραπευτή και η επιστήμη της Λογοθεραπείας, μέσα από τη διαδικασία χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Μέχρι τότε, οι λογοθεραπευτές στη χώρα μας δεν είχαν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα…


Δεν υπάρχουν σχόλια: