Νιάρχου: Στα πατήματα του «Καχριμανιστάν» η Τατιάνα Καλογιάννη

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Έχοντας αναδείξει το θέμα των διοδίων του Δροσοχωρίου και παρακολουθώντας από κοντά το θέμα με την ανακατασκευή της Νιάρχου εντυπωσιάστηκα από την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά το οποίο η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη υπεραμύνθηκε του έργου… απαγγέλλοντας μια σειρά από νόμους για να εξηγήσει γιατί η Νιάρχου δεν μπορεί να έχει άλλα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ή χαρακτήρα αστικής οδού.

Θέλω να θυμίσω στην κ. Καλογιάννη ότι στα ίδια Γιάννενα που μεγαλώσαμε, μέχρι πριν 10 χρόνια όταν ο τότε περιφερειάρχης κ. Παντοζάχος σχεδίαζε το έργο, η πόλη με την Πεδινή απείχαν χιλιομετρικά. Σήμερα τόσο λόγω Καλλικράτη όσο και λόγω της ίδιας της πραγματικότητας η Νιάρχου αποτελεί μέρος του Δήμου Ιωαννιτών και έχει πρακτικά ενταχθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Αντί λοιπόν η κ. Καλογιάννη να μιμείται τον πολιτικό της προϊστάμενο και να συμπεριφέρεται ως δημόσιος υπάλληλος κρυπτόμενη πίσω από εδάφια ας κάνει κάτι για να αλλάξει τον νόμο ευθυγραμμίζοντας τον με την πραγματικότητα και όχι το αντίστροφο.

Έχω λοιπόν τα εξής ερωτήματα:

• Με βάση ποια συγκοινωνιακή μελέτη και έχοντας λάβει υπόψιν ποια συγκοινωνιακά δεδομένα υλοποιείται αυτό το έργο; Αυτή τη στιγμή τα Γιάννενα περιβάλλονται από δύο αυτοκινητοδρόμους, ( Εγνατία,Ιόνια Οδό) και την Περιφερειακή. Έχουν συνυπολογιστεί αυτά στον σχεδιασμό του έργου σε συνάρτηση με την ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φορτίου από την παλαιά Εθνική Οδό;

• Τι κρύβει η ένοχη σιωπή της «συγκυβέρνησης» του ΤΕΕ; Είναι απορίας άξιο πως για ένα τέτοιας κλίμακας έργο δεν έχει εκφέρει άποψη θετική ή αρνητική. Κι αυτό γιατί αποτελεί άλλο ένα συγκοινωνούν δοχείο του Αλέκου Καχριμάνη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες- οι γνωρίζοντες ξέρουν.

• Πώς εξυπηρετεί κάποιον που κατοικεί στο Κάστρο, η ανακατασκευασμένη Νιάρχου αν θέλει γρήγορη διακομιδή; Από ένα νοσοκομείο φεύγει κάποιος είτε ως επισκέπτης/ανανήψας είτε νεκρός. Συνεπώς η πραγματική λύση θα ήταν η μονοδρόμηση της Νιάρχου ως εξόδου από την πόλη. Ούτε αυτό το ήθελαν.

• Γιατί το έργο γυρνά την πλάτη στους μικρομεσαίους και έχει κόμβους μόνο για συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις; Σε μια εποχή κρίσης αντί ο άξονας αυτός να λειτουργεί υπέρ των κατοίκων και των εμπόρων και να ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα με αυτό το σχεδιασμό τους δίνει τη χαριστική βολή.

Είναι βέβαιο πως μια συνολική αντιμετώπιση της περιοχής που περιλαμβάνει την Νιάρχου, την Περιφερειακή, την Δωδώνης, το Νοσοκομείο- Πανεπιστήμιο θα είχε να προσφέρει εναλλακτικές επιλογές, κοινωνικά αποδεκτές και σαφώς μικρότερο κόστος.

Γιατί δεν έγινε; Διότι η ένταξη στο σχέδιο, η αλλαγή των χρήσεων γης και οι χαρακτηρισμοί οδών απαιτούν σχέδιο και μακρόπνοο σχεδιασμό.

Και ο χρόνος δεν εξυπηρετεί τους κουτοπόνηρους σχεδιασμούς της Περιφέρειας.

Είναι κουτοί διότι θα δημοπρατήσουν ένα έργο το οποίο δεν θα εξυπηρετήσει αφού αντιμετωπίζεται σαλαμοποιημένο. Και είναι πονηροί γιατί νομίζουν οτι οι Γιαννιώτες δεν έχουν καταλάβει τι παίζεται. Όπως νόμισαν ότι δεν θα καταλάβουν τι έγινε στο Δροσοχώρι.

Ο στόχος είναι απλός: να στηθούν εργοτάξια παραμονές εκλογών για να φανεί οτι γίνεται έργο. Προκηρύσσουν ένα έργο 32 εκατ. ευρώ «κλείνοντας το μάτι» στους μηχανικούς και τα συναφή επαγγέλματα. Αφού παρθούν οι εκπτώσεις, τα υπόλοιπα χρήματα- περίπου τα μισά- θα δοθούν για άλλα έργα. Έτσι και νέα εργοτάξια στήνονται παραμονές των εκλογών, και πωλείται η σχετική πολιτική εκδούλευση προς τους λίγους εργολάβους και μελετητές με τους οποίους η Περιφέρεια δουλεύει κατ αποκλειστικότητα.

Με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζουν οτι θα επαναλάβουν πάλι το εκλογικό παιχνίδι παραβλέποντας το αντικειμενικό γεγονός οτι πλέον δεν προλαβαίνουν. Για αυτό και η επιμονή. Για αυτό και ο εκνευρισμός.

Έλαβαν άραγε υπόψιν τι θα γίνει αν οι εργολάβοι δώσουν εκπτώσεις που θα καθιστούν το έργο μη υλοποιήσιμο ή αν γίνουν προσφυγές στα δικαστήρια; Αν γίνει κάτι τέτοιο και οι δρόμοι μετατραπούν σαν αυτούς της Θεσσαλονίκης από όπου περνά το μετρό, ποιος θα βγει να μιλήσει στους Γιαννιώτες; Θα τους απαριθμεί τη νομοθεσία η κ. Καλογιάννη ή θα βαράει το χέρι στο τραπέζι υπερασπιζόμενη την πολιτική παρακαταθήκη του… Καχριμανιστάν το οποίο τόσο πιστά υπηρετεί;

Η πρότασή μου είναι πολύ απλή: Δώστε τέλος στην προχειρότητα και την κουτοπονηριά και σχεδιάστε μαζί με τον Δήμο Ιωαννιτών μια ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη από την Περιφερειακή και τη Νιάρχου μέχρι τη Σκλίβανη για να δούμε πως λειτουργεί όλο το σύστημα συνυπολογίζοντας όλες τις συνιστώσες.

Βάλτε τα εκλογικά και πελατειακά συμφέροντα για λίγο στην άκρη και για μια φορά στα 20 χρόνια δείτε επιτέλους τη μεγάλη εικόνα.

rizopoulospost.com



Δεν υπάρχουν σχόλια: