Το ψυχογράφημα της ΝΔ – τι (δεν) θέλουν οι σύνεδροι

Η Πειραιώς έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της στο 11ο Συνέδριο. Οι απαντήσεις των συνέδρων στα 15 ερωτήματα που τέθηκαν αποτελούν με κάποιον τρόπο μια ακτινογραφία του κόμματος που θέλει να φτιάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτό το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το 11ο, είχε πολλές καινοτομίες. Μίλησε ο Στέλιος Ράμφος, έκανε εμφάνιση ο Κώστας Μαρκουλάκης, μίλησε ακόμα και ο Κώστας Καραμανλής. Αλλά το κυριότερο ήταν ότι στήθηκαν κάλπες. Ηταν ένα άνοιγμα της ηγεσίας προς τη βάση. Τα μέλη και οι σύνεδροι κλήθηκαν αυτοί να ορίσουν τις προτεραιότητες του κόμματος εν όψει και των εκλογών και της επιστροφής στην εξουσία –άλλωστε είχε προαναγγελθεί πως το 11ο συνέδριο θα ήταν προγραμματικών θέσεων. Τι απάντησαν τελικά τα μέλη και οι σύνεδροι;
Τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρα και σύμφωνα με τη γραμμή ενημέρωσης της Πειραιώς, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στις απαντήσεις που δόθηκαν καταδεικνύεται ότι τα μέλη της ΝΔ τάσσονται, με τρόπο σαφή, υπέρ των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για την οριστική έξοδο από την κρίση και την οικονομική και θεσμική αναδιοργάνωση της.
Οντως στις απαντήσεις τους στα 15 ερωτήματα υπάρχουν κατευθύνσεις και προτάσεις προς την ηγεσία αλλά παράλληλα τα αποτελέσματα της κάλπης αποτελούν και ένα ψυχογράφημα του κόμματος που θέλει να φτιάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για παράδειγμα στο ερώτημα για το ποιο θα πρέπει να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία (65,3%) θεωρεί ότι θα πρέπει να εστιάζει στην εισαγωγή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ενα 14,8% θεωρεί προτεραιότητα την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και μόλις το 12,2% ενδιαφέρεται για μια μεταρρύθμιση στην Παιδεία.
Αλλωστε το 83,4% θέλει τους «αιώνιους» φοιτητές να χάνουν την φοιτητική τους ιδιότητα, το 89,7% να καθιερωθεί κατώτατος βαθμός εισαγωγής για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και φυσικά το 96,5% να καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ολοι θέλουν δηλαδή συνταγματική αναθεώρηση, αν και για αυτό δεν ρωτήθηκαν.
Σε άλλα ερωτήματα, πάντως, δεν υπάρχει τέτοια σύμπνοια:
-στο ερώτημα «Να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και υγεία);», το 63,7% ψήφισε «ναι», αλλά υπάρχει και ένα 36,3% που ψήφισε «όχι».
-στο ερώτημα «Συμφωνείτε όταν μία νέα επιχείρηση παραβιάσει για πρώτη φορά την ασφαλιστική νομοθεσία να της δίνεται μία ευκαιρία συμμόρφωσης πριν την επιβολή προστίμου;», το 65,3% συμφωνεί, αλλά ένα 34,7% διαφωνεί.
– στο ερώτημα «Τα χρόνια προϋπηρεσίας να μετράνε λιγότερο ή περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων;», το 60,7% απάντησε «λιγότερο», αλλά ένα 39,3% θέλει τα χρόνια προϋπηρεσίας να μετρούν περισσότερο.
– Στο ερώτημα «Να περάσει η διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ) στους δήμους, από τις υγειονομικές περιφέρειες που ισχύει σήμερα;», το 66,9% απάντησε «ναι» και το 33,1% «όχι».
Επιβεβαιώθηκε πάντως –με ένα συντριπτικό ποσοστό του 94,6%– ότι η πάταξη της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια και στις άλλες εστίες ανομίας οφείλει να είναι κεντρική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό βέβαια έχει και μία δεύτερη ανάγνωση. Οτι μέσα στη ΝΔ υπάρχει και ένα 5,4% που δεν θεωρεί την πάταξη της ανομίας στα Εξάρχεια κεντρική προτεραιότητα. Ενας στους 20 δηλαδή.
Οκτώ στους δέκα, από την άλλη, θέλουν να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, προφανώς επηρεασμένοι από το τραύμα της απώλειας της εξουσίας το 2015, αλλά και με κίνδυνο να επαναληφθεί ένα τέτοιο θρίλερ το 2020.
Και εννέα στους δέκα (89,6%), θέλουν να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπου είναι δυνατό και πιο οικονομικό, η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Οι απαντήσεις στα 15 ερωτήματα

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: